Jönnek a Kakasok az Édenben

Ördögölő Józsiás Sopronban

Megtartották Tamási Áron Kakasok az Édenben (eredeti címén Ördögölő Józsiás) című zenés tündérjátékának olvasópróbáját a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató március 23-án lesz, a rendező Pataki András.

Mint azt Pataki András rendező elmondta: a színjáték igazi tündérmese, a főhős – Ördögölő Józsiás – eposzi jelzőket idéző említőneve magában hordozza szinte az egész történetet: maga is a pokoli és az ideálisan jó, a démoni és az angyali erők örök küzdelmét jelképezi. Nem más ez a játék, mint a szegény legény győzelme, eszessége, testi-lelki ereje révén a pokol urai felett. Ezt tetézi boldogsága a kedvesével, Jázminával – az édenükbe tolakodók, az ország dolgát hátráltatók viszont lelepleződnek, halállal lakolnak vagy kiűzetnek az országból, mert ezt kívánja a nép: a tisztesség, a fény, a remény őrizője.
Tamási üzenete a ma emberének is újult erővel szól: az emberi lélekben – ha csak egy szikrája létezik is a tisztességnek – az eszményi jóra való hajlandóság szeretne érvényesülni.
Szereplők: Horváth Andor, Jázmina – Molnár Anikó, Lénárt László, Papp Attila, Krizsik Alfonz, Pintér Gábor, Szőcs Erika, Diószegi Imola, Ács Tamás, Horváth László, Savanyu Gergely, Sárdy Zoltán, Czár László, Farkas Tamás
Dramaturg: Katona Imre. Zene: Bonyár Judit – Hűvösvölgyi Péter. Koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas). Jelmez: Húros Annamária. Díszlet: Pataki András. Fényterv: Kovács Ferenc.
Az előadás az Evangélium Színházzal együttműködésben jön létre.

Fotó:Torma Sándor