A Jekyll és Hyde című musicalt mutatja be a Budapesti Operettszínház


A Jekyll és Hyde című musicalt mutatja be a Budapesti Operettszínház Vincze Balázs rendezésében, hármas szereposztásban: Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Sándor Péter főszereplésével. A látványos produkció premierjét a hétvégén tartják.

Robert Louis Stevenson klasszikus rémregényének színpadi adaptációja egyaránt szól a bennünk lévő jó és gonosz küzdelméről és a szerelem kiismerhetetlen természetéről – írják a Budapesti Operettszínház MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve, hogy Frank Wildhorn zeneszerző és Leslie Bricusse zeneszerző, szövegíró és drámaíró alkotása 1990-ben indult világhódító útjára, számos színpadon aratott sikert.

Mint Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a közleményben kiemeli, a Jekyll és Hyde komplex mű: a világirodalom egyik klasszikusára épül, de dalok nélkül, drámaként is megállná a helyét a színpadon.

Kiss-B. Atilla szerint a mű legfőbb kérdése az, hogy bemerészkedhet-e az ember és az emberi tudomány Isten felségterületére. “Miközben a csodálatos zenét hallgatjuk, és elbűvöl bennünket a látványvilág, egészen biztosan el fogunk gondolkodni azon, hogy a testet talán tudjuk majd tökéletesen klónozni, az értelem kódolásában is érhetünk el sikereket, de az érzelmeket soha nem fogjuk tudni digitalizálni, és a lélek csakis az Istené” – fogalmaz a főigazgató.

Mint Vincze Balázs hozzáteszi, az előadásban szeretnék felvillantani a sötét, démoni világ emberi oldalát, keresik a fényt, az egyensúlyt a jó és rossz között. “Dr. Jekyll egy alapvetően önző, a hivatástudatának élő figura, akit nem érdekel semmi más, csak az, hogy a csodaszert valahogy megalkossa, ám ez a figura a mi előadásunkban megváltozik: ember lesz minden egyes pillanatban, egy olyan fiú, aki mindvégig szereti az édesapját” – hangsúlyozza, megjegyezve, hogy míg sok Jekyll és Hyde-előadásban az apának egyetlen jelenete van csupán, ők végigviszik a karaktert a darabon.

Homonnay Zsolt a közleményben kiemeli, hogy egy olyan speciális szerepről van szó, ahol két karaktert kell váltogatnia a színésznek. “Tehát egy adott szituációt teljes hitelességgel mond Jekyll, miközben hirtelen megváltozik az egész, és Hyde ugyanannak az ellenérvét felsorakoztatja, ugyanazzal az igazságtudattal”.

Dolhai Attilát az érdekelte a szerepben, hogy Hyde-nak hol van a saját igazsága. Sándor Péter számára pedig a mű a gátlások feloldásáról, belső érvelésekről, vitákról szól.

A közlemény szerint a Cziegler Balázs tervezte díszletet az eredeti viktoriánus kor inspirálta. A színpadon olyan helyszínek jelennek meg, mint egy londoni szegénynegyed, kórház, boncterem, Jekyll elegáns dolgozószobája, templom és bálterem, valamint egy vasútállomás, ahol egy működő mozdony is látható lesz.

Fekete Katalin jelmeztervező kiemeli: a legnagyobb inspirációt a viktoriánus kor eleganciája jelentette számára, a legnagyobb kihívás pedig Jekyll és Hyde kettőségének megjelenítése volt.

A produkció dalszövegeit Valla Attila jegyzi, a prózai részekhez egy új, az eredetihez hű szövegkönyv készült Orbán János Dénes fordításában. Az előadás zenei vezetője Oberfrank Péter, mellette az előadás másik karmestere Tassonyi Zsolt.

A három szereposztás premierjét pénteken, szombaton és vasárnap tartják.