Jean Cocteau Rettenetes szülők című darabját mutatja be a Thália Színház


Jean Cocteau Rettenetes szülők című darabját tűzi műsorra a Thália Színház; a generációk örök harcát bemutató, Párizsban játszódó történetet Kelemen József rendezésében szombattól láthatja a közönség a Thália Télikertben.

Az ötszereplős, végletekig feszített színmű felér egy mesterkurzussal, ha érzelmi zsarolást, házassági titkolózást és szerelmen belüli hidegháborús taktikát tanulnánk – olvasható a Thália Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint Kelemen Józsefet idézik, a darab bohózatba oltott sorstragédia, amely egy szokatlan dinamikára épülő család történetét mutatja be. A családtagok egytől egyig valamilyen sérelmet hordoznak, és ezek a sérelmek függővé teszik őket a másik féltől. Ebbe a kaotikus családi környezetbe érkezik egy külső szemlélő, Madeleine, aki aztán felbolygatja az állóvizet.

A darab története szerint Yvonne megszállottan imádja egyetlen fiát, aki képtelen felnőni. A fiú, Michel beleszeret egy fiatal lányba, az apa, Georges egy titokzatos szeretőt tart. Ebben a fájdalmas, titkokkal teli őrületben igyekszik rendet tenni a nett és poroszos nagynéni, Léonie, aki valaha az apa menyasszonya volt – írják a darab ismertetőjében.

Az előadás Bendi Balázs fordításában látható, a jelmezeket Cselényi Nóra, a díszletet Khell Zsolt tervezte. A darabban Ember Márk és Udvarias Anna mellett két vendégművész, Csarnóy Zsuzsa és Rancsó Dezső, valamint Jeney Luca Viktória egyetemi hallgató játszik.

A Rettenetes szülők április 10-ei és 30-ai előadása után a nézők kiscsoportos kulisszajáráson vehetnek részt a színészekkel.

Jean Cocteau Rettenetes szülők (Les Parents terribles) című darabját először 1938-ban Párizsban láthatta a közönség. A műből a szerző saját maga írt forgatókönyvet és rendezett filmet, amelyet 1948-ban mutattak be, Michel szerepében Jean Marais-val.