Ismét Thealter fesztivált rendeznek Szegeden

Július 21-én kezdődik a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden, a rendezvény bő egy hete alatt számos premiert és különleges színházi produkciót láthat a közönség – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

Az immár 27. alkalommal megszervezett fesztivál Caroline Harding Nővérek című darabjával kezdődik. A Bereczki Csilla által színre vitt történet az 1880-as években egy orosz városkában játszódik, címszereplői a negyvenes éveikben járó testvérpár, Szonja és Ánya (Fátyol Hermina és Fátyol Kamilla), akiket egy furcsa tárgy felbukkanása közös múltjuk elfeledni kíván részletének felidézésére késztet.

Másnap tartják a SzínMűHely Alapítvány és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült, Oxigén című darab szegedi bemutatóját. Az új évezred orosz színházának kultikus darabját, Ivan Viripajev művét Szilágyi Bálint állította színpadra, aki tavaly a fesztivál junior díját nyerte el.

Ezen a napon vehetnek először részt az érdeklődők az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő városi sétáján. A Szeged utcáit, tereit díszletül használó projekt közösségi játék, színházi előadás és városi kalandtúra egyszerre, amelyben a közönséget videók, hangfelvételek, térinstallációk és az alkotók vezetik végig a kijelölt útvonalon.

Július 23-án látható a nemzetközi koprodukcióban létrejött Jami körzet című darab. A Kokan Mladenovic rendezte zenés ál-dokumentumjáték egy Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán lezajló fiktív esemény következményeit meséli el.

Július 25-én három bemutatót is tart a fesztivál. Szabadtéren lesz látható a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója. A Kisszínházban mutatkozik be koreográfusként a szegedi közönségnek Widder Kristóf, akinek előbb Bernarda Alba háza című munkája kerül színpadra. A darab a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben, egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Ezt a fiatal művész Sztravinszkij Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiájának ősbemutatója követi.

Az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült a Popriscsin című dráma. Gogol remekműve, az Egy őrült naplója a kisemberek tragikomikus világát idézi meg.

A fesztivál alatt idén is tartanak workshopot hazai és határon túli magyar fiatal alkotók részvételével, Pass Andrea író, rendező, dramaturg és Widder Kristóf táncos, koreográfus vezetésével. A makrancos hölgy című Shakespeare-dráma nyomán készült munkabemutatókat a fesztivál zárónapján ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.