Maradjunk kapcsolatban!

Ismét Thealter fesztivált rendeznek Szegeden

Július 21-én kezdődik a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden, a rendezvény bő egy hete alatt számos premiert és különleges színházi produkciót láthat a közönség – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

Az immár 27. alkalommal megszervezett fesztivál Caroline Harding Nővérek című darabjával kezdődik. A Bereczki Csilla által színre vitt történet az 1880-as években egy orosz városkában játszódik, címszereplői a negyvenes éveikben járó testvérpár, Szonja és Ánya (Fátyol Hermina és Fátyol Kamilla), akiket egy furcsa tárgy felbukkanása közös múltjuk elfeledni kíván részletének felidézésére késztet.

Másnap tartják a SzínMűHely Alapítvány és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült, Oxigén című darab szegedi bemutatóját. Az új évezred orosz színházának kultikus darabját, Ivan Viripajev művét Szilágyi Bálint állította színpadra, aki tavaly a fesztivál junior díját nyerte el.

Ezen a napon vehetnek először részt az érdeklődők az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő városi sétáján. A Szeged utcáit, tereit díszletül használó projekt közösségi játék, színházi előadás és városi kalandtúra egyszerre, amelyben a közönséget videók, hangfelvételek, térinstallációk és az alkotók vezetik végig a kijelölt útvonalon.

Július 23-án látható a nemzetközi koprodukcióban létrejött Jami körzet című darab. A Kokan Mladenovic rendezte zenés ál-dokumentumjáték egy Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán lezajló fiktív esemény következményeit meséli el.

Július 25-én három bemutatót is tart a fesztivál. Szabadtéren lesz látható a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója. A Kisszínházban mutatkozik be koreográfusként a szegedi közönségnek Widder Kristóf, akinek előbb Bernarda Alba háza című munkája kerül színpadra. A darab a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben, egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Ezt a fiatal művész Sztravinszkij Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiájának ősbemutatója követi.

Az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült a Popriscsin című dráma. Gogol remekműve, az Egy őrült naplója a kisemberek tragikomikus világát idézi meg.

A fesztivál alatt idén is tartanak workshopot hazai és határon túli magyar fiatal alkotók részvételével, Pass Andrea író, rendező, dramaturg és Widder Kristóf táncos, koreográfus vezetésével. A makrancos hölgy című Shakespeare-dráma nyomán készült munkabemutatókat a fesztivál zárónapján ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész

Életének 76. évében, kedden elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Nemzeti Színházszerdán az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Évadmustra

A Tóték Egerben

Bartalaposi capriccio

TÓTÉK PRODUKCIÓ – a történelem cirkuszának artistái lépnek színre Egerben. Vadonatúj világszámokról nem beszélhetünk, hiszen az emlékezetes filmszatírát – Fábri Zoltán rendezésében, Latinovits Zoltánnal Az őrnagy szerepében – 1969-ben kezdték vetíteni a mozik, sőt Örkény Istvánnak, a kisregényéből maga írta tragikomédiáját már 1967-ben bemutatta a Thália Színház, s az óta levehetetlen darabja a színházi repertoároknak országszerte. Szerepbravúrok sorát kínálja.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: