Ismét fesztiválhangulat a Nagymező utcában.

Harmadszor rendezik meg Budapesten, – a Thália Színházban – a Vidéki Színházak Fesztiválját. A Fesztivál alapvető célja színvonalas kínálatot nyújtani a pesti közönségnek, és megmutatkozási lehetőséget kínálni a vidéki társulatoknak. Idén erre 8 napig, 11 előadásban lesz lehetőség. Vannak visszatérő résztvevők és újak – idén ilyen Sopron és Dunaújváros. – is.

Lantos Anikó fesztiváligazgató minden lehetőt megtesz a rendezvény sikeréért, így idén is ragyogó összeállítást láthatunk.

Lesz-e idén változás az előző évekhez képest?

Részben igyekszünk kicsit bővíteni, újítani minden alkalommal, de ugyanakkor megtartjuk az addig sikeres alkotóelemeit is a Fesztiválnak. Alapjaiban nem változik a szerkezet, de kiegészítő programként felállítunk egy szabadtéri színpadot a Nagymező utcában, ahol esténként 6 és 7 óra között, zenei műsorok lesznek. A fellépőket úgy választottuk ki, hogy mindig abból a városból hívtunk zenészeket, amelyikből aznap a fesztiválprogramban is szerepel a nagyszínpadi társulat. Különféle zenei stílusú fellépők – a kamarazenekartól a néptáncig – kapnak itt lehetőséget, és biztosak vagyunk benne, hogy remek hangulatot fognak varázsolni az utcába.

Aki ezek után kedvet kap a színházba is betérni, kiket láthat majd?

Az évad kezdetétől felvesszük a kapcsolatot a vidéki színházigazgatókkal, ők az új bemutatóik közül jelölhetnek olyan előadásokat, amiket szívesen megmutatnának a pesti közönségnek. Mi összevetjük az igényeket, megnézzük a szakmai visszhangokat, addigi kritikákat és végül a szakmai stábunk hozza meg a döntést, választja ki és hívja meg az előadást a fesztiválprogramba. Fizikai határai is vannak a meghívásnak, hisz egy nagyszínpad és két stúdiószínpad a játszóhely lehetőség nálunk, a nevezett daraboknak ezek valamelyikére alkalmasnak kell lenni. A fesztiválon való részvétel minden költségét, az utaztatástól kezdve a színpadi munkálatokig a Thália Színház állja, tehát anyagi szempont nem lehet akadálya a megjelenésnek.

A nézők számára a kitűnő előadásokon kívül, még mivel kedveskednek?

Igyekszünk mindenki számára elérhetővé tenni a fesztivált, s ez a jegyárakban is megmutatkozik. Az eddig is jól bevált fesztiválbérletünk 3600- Ft, ezzel három tetszőleges darabot lehet megnézni. Ez a lehetőség csak augusztus 20. volt elérhető, de a többi jegyár is barátságos, hiszen 1200, 1500 és 1800 Ft-ba kerülnek a belépőjegyek.

Nem csak a nézők lesznek boldogok, de a díjazottak is. A fesztiváldíjak odaítéléséről kik döntenek?

Minden évben öttagú zsűrink van. Idén Egressy Zoltán író, Szervét Tibor színész, Koronczay Lilla újságíró, Kántor Viola szerkesztő alkotják. Az ötödik személy Hetesi Mónika közönség -zsűritagként – ez a pozíció újdonság idén – került a testületbe, a felhívásunkra jelentkezett, rengeteg színházrajongó közül választottuk ki. A fiatalság is megnyilvánulhat, hisz lesz egy háromtagú diákzsűrink is, akik bár nem szólnak bele a díjak odaítélésébe, de a véleményüket a facebook oldalunkon közre adhatják.

Öt díj kerül átadásra, legjobb darab, legjobb női és férfi alakítás, és két díjat döntése alapján bármi másra odaítélheti a zsűri, ennek eldöntésében szabad kezet kaptak.

Az interjú után itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a Thália Színháznak, – mint befogadó színháznak, – a feladatai közé tartozik a Vidéki Színházak Fesztiváljának megrendezése, erre minden év szeptemberének első hétvégéjétől kerül sor. S aki élvezte ennek a fesztiválnak az előadásait, az már most készülhet a jövő évre, hisz ezen kívül még két fesztiválnak ad otthont minden évben a Thália Színház, a Humorfesztiválnak februárban, és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjének áprilisban.

Tölgyesi Tibor