Ír színészhallgatók töltik gyakorlatukat Békéscsabán


Kéthetes szakmai gyakorlatra érkeztek ír színészhallgatók Sligo-ból, az Atlantic Technological University Performing Arts szakáról a Színitanházba, hogy színészmesterség-, ének-, mozgás- és beszédórákon vegyenek részt, megnézzék a teátrum előadásait, valamint egy kis ízelítőt kapjanak a magyar kultúrából. Az Írország északnyugati részén, az Atlanti-óceán partján tanuló fiatalok számára azért is rendkívül értékes az itt töltött idő, mivel az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem tudtak külföldi gyakorlaton részt venni. A negyedévesek magánszorgalomból, a harmadévesek hivatalos céllal, érdemjegyet szerezni érkeztek a Színitanházba, mivel írországi képzésük szerves része egy profi színházban szerzett szakmai gyakorlat.

A vendégeknek nagyon tetszett az Énekes madár múlt heti előadása, többen másodjára is beültek a nézőtérre. A nagyszerű színészi játék, a különleges, stilizált rendezés és az élőzene követhetővé és élvezetessé tette számukra az előadást, anélkül, hogy a szöveget értették volna.

Nagy érdeklődéssel fedezik fel az írországi léptékhez képest nagyvárosnak számító Békéscsabát, a sok zöldterülettel és a rengeteg kerékpárossal. A meleg és napfényes időjárás kegyeit a Széchenyi ligetben tett sétákkal és az Árpád fürdőben használják ki. Vezetőjük, Dr. Pallai Ágnes színészmesterség-tanár kiemelte, hogy a békéscsabai gyakorlat minden bizonnyal az ír diákok életének egyik meghatározó élménye lesz.