II. János Pál pápa darabjával és koncertekkel is készül az Operaház az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra


Karol Józef Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabja bemutatójával és koncertekkel is készül a Magyar Állami Operház az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra – tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

Az aranyműves boltja című darabot az Eiffel Műhelyházban szeptember 8-án mutatja be az Opera a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben. A Gáspár Sándor és Tóth Ildikó főszereplésével látható előadást Szikora János rendezi, aki a darab kapcsán azt kérdést kutatta, hogy mitől működik egy házasság – olvasható a tájékoztatóban.

Karol Józef Wojtyla krakkói segédpüspöként 1960-ban, eredetileg álnéven publikált verses párbeszéde három házasság: egy szerető, ám tragikus sorsú család, egy kihűlt párkapcsolat és egy házasságra készülő fiatal pár sorsába enged betekintést. A darabban szereplő három párt a rejtélyes aranyműves köti össze, akinek különleges jegygyűrűinek értékét a bennük összefonódott emberi sorsok fajsúlya adja.

Mint írják, a szerző a házassággal kapcsolatban nem tanmesét vagy példabeszédet fogalmaz meg, sokkal inkább kérdéseket, kétségeket, amelyek inkább elvont, álomszerű képekben ragadhatók meg.

Az oratorikus előadáshoz Krzysztof Penderecki zeneszerző gazdag zenei munkásságából válogattak kísérőzenét, Dobszay Péter zenei szerkesztő közreműködésével.

A további szerepekben Kovács Tamás, Varga Gabriella és Ballér Bianka lesz látható. Az előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagjaiból alakult vonósnégyes (Dimcevski Alexandre, Dóczi Áron, Kondor Péter, Balog Endre) és Csiki Gábor karigazgató vezényletével az Opera Énekkar működik közre.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából más programokkal is készül az Operaház: az Erkel Színházban szeptember 6-án a Csík Zenekar szeptember 8-án a 100 Tagú Cigányzenekar ad koncertet.

Az Eiffel Műhelyházban szeptember 7-én az OPERA184 koncerten Penderecki A kérub éneke című műve és Pierre de la Rue Requiemje csendül fel, majd az Opera Zenekar Bruckner 9. (d-moll) szimfóniáját adja elő Kesselyák Gergely vezényletével.

Az Opera Zenekar szeptember 8-án a Budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban a Rózsák terén, szeptember 10-én a Hungexpón tartandó szentmisén lép fel.

A sorozat szeptember 12-én ér véget, az Eucharisztikus Kongresszust záró ünnepi Statio Orbis misén, amelyen Ferenc pápa jelenlétében, Kodály Zoltán Budavári Te Deuma csendül fel a Hősök terén Miklósa Erika, Megyesi-Schwartz Lúcia, Boncsér Gergely és Palerdi András, valamint az Opera Zenekar, Énekkar és a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa előadásában.