Időszerű gondolatok – III. Országos Színházi Évadnyitó Veszprémben

Negyvenkilenc színház ötezer dolgozójának évadnyitója van ma – mondta Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára Veszprémben, az országos színházi évadnyitón. Az államtitkár beszélt arról is, hogy időszerű az előadóművészeti törvény módósítása, valamint az előadóművészet támogatási rendszerének felülvizsgálata és külön figyelmet igényel a 2010-ben életbe lépett TAO kérdése is.

Az országos színházi évadnyitón a himnusz elhangzása után Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntötte a résztvevőket a határon túli és hazai társulatok tagjait. Az ünnepi műsor keretében megemlékeztek az égi társulat tagjaira, Bujtor Istvánra és Latinovits Zoltánra. Az évadnyitó műsorvezetői Kéri Kitty és Trokán Anna voltak.

– Mi polgármesterek – különösen kampány időszakban – szeretünk a számok bűvöletében élni. De vannak dolgok, – mint a szerelem és a barátság- ami számokban nem kifejezhetőek – mondta az évadnyitón Porga Gyula Veszprém polgármestere kiemelve: ami igazán fonton azt nem lehet számokban kifejezni. Ilyen a színház a város életében, mely a “veszprémiséget”, a lokálpatriotizmust erősíti jelentősen.

Dr. Hoppál Péter államtitkár a közeledő tanévre tekintettel, színház és iskola között vont párhuzamot. Kiemelte. míg a tanulók az írószerboltokat fosztják ki, a színházrajongók a jegyirodákat ostromolják.
– Hölgyeim és uraim, dologidő van! Negyvenkilenc színház ötezer dolgozójának évadnyitója van ma. Egy igazi színházrajongó heti két alkalommal színházi levegőt kell szippantson. – emelte ki az államtitkár hozzátéve: a kulturális tárca célja, hogy szélesítse a kultúrával találkozók rétegét, hiszen a kultúrával találkozó emberek életminősége javul. Az államtitkár beszélt arról is, a kőszínházakban dolgozó társulatok munkája a négymillió színházba járó kultúra szeretetén mérhető. Hoppál Péter beszélt arról is: ha már gyermekkorban be tudják vonni a fiatalokat a művészetek világába, sok olyan társadalmi problma megelőzhetővé válik, amelyek ellen ma is küzdenek.

– A napokban országszerte megnyílnak Thália szentélyei – mondta a 2014-15-ös évadot megnyitva és tartalmas munkát kívánva az államtitkár.