Maradjunk kapcsolatban!

Ibsen-dráma bemutatójára készül a kolozsvári magyar színház

Henrik Ibsen Rosmersholm című drámájának a bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A március 24-i premiert meghirdető hétfői sajtótájékoztató előtt rendhagyó módon be is mutattak egy félórás részletet a darabból az újságíróknak.

    Az előadást színre állító Andrij Zsoldak Németországban élő ukrán rendező a sajtótájékoztatón elmondta: a kolozsvári társulat 17 színészével kezdte el a próbafolyamatot, közülük hatan maradtak a produkcióban. Hozzátette, háromrészes, hatórás előadást tervezett, de pár napja úgy döntött, hogy csak az első és a harmadik résszel állnak a közönség elé. Hozzátette: azért hirdettek nyilvános főpróbát is két nappal a bemutató előtt, mert annak függvényében alakítják ki az előadás végső formáját, hogy a közönség mennyire képes befogadni a jeleneteket.
    A rendező a festmények világához és a folyóvízhez is hasonlította az előadást. Elmondta: próbálta megteremteni a saját képi világát, és ezt próbálja megmutatni valamennyi előadásban, akárcsak Tarkovszkij a filmjeiben. Mint mondta, az ember bensőjében lezajló lelki folyamatokról kíván mesélni.
    Amint a bemutatott jelenetből is kiderült, az előadásnak Vladimir Klikov hangeffektusai adnak különösen nyomasztó hangulatot. Klikov elmondta: nehéz együtt dolgozni Andrij Zsoldakkal, de ő ezt örömmel vállalta. A nehézségekre utalva megjegyezte, ő például abba a második részbe szánta a fő zenei motívumot, amely végül mindenestül kimarad az előadásból.
    A fellépő színészek: Bodolai Balázs, Imre Éva, Kicsid Gizella, Bács Miklós és Sigmond Rita egyaránt arról beszéltek a sajtótájékoztatón, hogy milyen erősen megérintették őket azok a helyzetek, amelyekbe a rendező belevitte őket. Amint Bács Miklós fogalmazott, ritka pillanat a színház életében, hogy egy próbafolyamat teljesen átalakítja azokat, akik részt vesznek benne. Úgy vélte: a bemutató fontos esemény lesz a kolozsvári magyar társulat történetében.

Hirdetés

(nem)csakegykép(p)

A virtuális valóságot és a színpadi látványt egyesítő előadás a kolozsvári színházban

Tovább olvasom

Premier

Történelmi drámát mutat be az Újszínház pénteken

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház; a történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében pénteken láthatja először a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom

Ajánlom magam

II. Teátrum Neked!

Zentai Teátrumi Napok, 2018. február 21-24., Zentai Magyar Kamaraszínház

Folytatódik a Magyar Teátrumi Társaság tavaly útjára indított fesztiválja Zentán! Az idén már négy naposra bővült rendezvénysorozat, a II. Teátrum Neked! keretei között a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket- és felnőtteket megszólító színházi programokkal. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Ismét közös produkcióra készül a nemzeti színház és a nemzeti táncegyüttes

Az Egri csillagok előadására készül a Magyar Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Gálaműsorral ünneplik vasárnap a magyar széppróza napját

Gálaműsorral, novellaíró versennyel, antológia-bemutatóval és koncerttel ünneplik vasárnap a magyar széppróza napját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), a Nemzeti Színházban délután a Versek szódával programmal várják az érdeklődőket. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Barnák Lászlót választották a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának

Barnák László színész-rendezőt választotta egyhangú döntéssel a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának a Tisza-parti város közgyűlése pénteken. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: