Hűséges tagokat és kerek évfordulósokat köszöntöttek a Vígszínházban

A Vígszínház évadzáró társulati ülésén Eszenyi Enikő igazgató a 121. évad értékelése és a szokásos szakmai díjak átadása mellett a hűséges tagokat és a 2017-ban kerek születésnapjukat ünneplő kollégákat is köszöntötte.

A kiscsillag is csillag-díjjal járó emlékgyűrűt idén Igó Éva vehette át. Az elismerést Szatmári István, a Vígszínház egykori színésze emlékére felesége, Szatmári Liza alapította – közölte a színház pénteken az MTI-vel.

A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Radnóti Zsuzsának ítélte oda a kuratórium, az 1971 óta kétévente kiosztott Varsányi Irén-emlékgyűrűt Szilágyi Csenge kapta. Eszenyi Enikő a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat idén Fesztbaum Bélának adta át.

Az Ajtay Andor-emlékdíjat a társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az Audienciában nyújtott alakításaiért idén Halász Juditnak, és a Hallgatni akartamban, az Audienciában, a Don Juanban és a Szentivánéji álomban nyújtott alakításáért Hegedűs D. Gézának ítélte oda.

A Vígszínház-díjjal olyan művészeket jutalmaztak, akik kreatív alkotómunkájukkal, kiemelkedő művészi teljesítményükkel hozzájárultak a teátrum sikeréhez. Az elismerésben Hajduk Károly részesült.

Megemlékeztek továbbá arról, hogy idén 45 éve, hogy Lukács Sándor a Vígszínházba szerződött és a mintegy fél évszázad alatt felejthetetlen alakításaival a társulat egyik oszlopos tagjává, emblematikus figurájává vált. Felidézték továbbá, hogy Igó Éva 30 éve, Hullan Zsuzsa 25 éve, Majsai-Nyilas Tünde és Fesztbaum Béla pedig 20 éve tagja a Vígszínház társulatának.

Eszenyi Enikő kiemelte, hogy a Vígszínház 121. évadának 694 előadását több mint 400 000 néző látta, a társulat legtöbbet játszó színművésze Fesztbaum Béla lett 238 előadással, a második, a tavalyi rekorder, Csapó Attila 198 előadással, harmadik Király Dániel 190 előadással, a negyedik Gados Béla és Wunderlich József 185 előadással.