Hoppál: 4,5 millió forint támogatás a színházi előadások akadálymentesítésére

Idén 4,5 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a színházi előadások akadálymentesítését – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Hoppál Péter emlékeztetett: az államtitkárság kulturális alapellátás programja keretében törekszik arra, hogy a kulturális értékek minél szélesebb körben, így a fogyatékossággal élők számára is elérhetőek legyenek. A minisztérium 2014-ben indított pályázatot a színházi előadások akadálymentesítésének – feliratozását, jelnyelvi tolmácsolását és a látássérültek részére narrációját – támogatására.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt 7-8 évben folyamatosan emelkedett a színházlátogatók száma Magyarországon. Míg 2008-ban 4,5 millió színházlátogatót regisztráltak országosan, a 2016-os évadban már 6,7 milliót, ez másfélszeres növekedés.

A kecskeméti Katona József Színház 120 éves történetének legnagyobb előadásszámát produkálta tavaly, a miskolci Nemzeti Színház pedig a legutóbbi évadban érte el eddigi legmagasabb nézőszámát 135 ezer érdeklődővel – fűzte hozzá Hoppál Péter, aki szerint a közönség részéről mindez a polgárosodás hozadéka, miközben megfigyelhető a kínálati oldal gazdagodása is, hiszen ma Magyarországon 330 társulat működik, ez kétszerese a 10 évvel ezelőttinek.

“Színházat csinálni ma jövedelmező vállalkozás, a közönség a lábával szavaz” – fogalmazott a politikus. Hoppál Péter szintén kiemelte: 2015-ben 4,5 milliárd forinttal többet költött színházjegyre a lakosság, mint egy évvel korábban. Az összes színházlátogató 28 százaléka bérletes, és egyre nagyobb az érdeklődés a zenés színház, a musical irányába.

Az államtitkár kitért arra is: szeptember 25-én állami támogatással indult el az Uránia Nemzeti Filmszínház Összhang című mintaprogramja, amelynek keretében a siketek és hallássérültek számára élvezhető, teljes körű feliratozással vetítik a kortárs magyar filmeket.