Holt költők társasága Veszprémből

A Holt költők társasága veszprémi előadása egy nagyszerű gondolat sikeres beteljesülésévé vált.

A Holt költők társasága színpadi változatát a Veszprémi Petőfi Színház társulata mutatta be először Európában. Most az országhatáron túli magyarokhoz is elviszik.

Jelenleg 42 előadásnál tart a Holt költők társasága. Vidéki viszonylatban ez már tisztességes számot jelent – húzta alá Oberfrank Pál. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója hozzátette, Budapesten egy siker darabnak a szériája ennek többszöröse is lehet, ezzel szemben Veszprémben 11 ezer nézőnél bármekkora sikerről is van szó – elfogy a közönség. Egy népszerűbb darab 25-30 előadásra számíthat.

Ez a magas szám annak köszönhető, hogy több tájelőadást is tartott a teátrum, Budapest mellett vidéki városokban, szabadtéri rendezvényeken is szerepeltek a nyáron. Célul tűzték ki, hogy minél több helyre eljussanak a produkcióval, a jogtulajdonossal is úgy kötötték meg a szerződést, hogy három éves kizárólagosságot kaptak.

Korábban nem játszották színházban a Holt költők társaságát, ez egy filmre írt forgatókönyv, de Egresi Zsuzska megérezte, hogy nagyon jó lenne bemutatni – emlékezett vissza az igazgató. – Akkor lett erre lehetőség, amikor Tom Schulman, a film forgatókönyvírója elkészítette a történet színpadi változatát és bemutatták a darabot New Yorkban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a világon másodszor, Európában először Veszprémben láthatta a közönség ezt a produkciót.

Eltalálta a rendező, Funtek Frigyes lelkét ez a történet, de így van ezzel valamennyi szereplő is. Az első pillanattól kezdve sikerült teljesen függetlenül gondolkodniuk a nagysikerű filmtől, és az ott játszottaktól. – Saját előadást hoztunk létre – húzta alá Oberfrank Pál. Voltak olyan visszajelzések, amelyek arról szóltak, hogy mennyire érződik az előadáson, hogy nem Amerikában készült, ugyanis a közép-európai agy és lélek másképpen és bonyolultabban szólal meg. – Nagy szakmai öröm, hogy mindenkitől azt kaptuk vissza, hogy szinte az első pillanattól kezdve megfeledkeztek a filmről és csak arra figyeltek, ami a színpadon történik – foglalta össze a nézők tapasztalatait a Jászai Mari-díjas színművész, aki John Keating szerepét játssza a színpadon. – Fel sem merült bennem a gondolat, hogy a film főszereplője, a zseniális Robin Williams alakítását másoljam. Nem csináltam mást, csak próbáltam behatolni a gondolatokba, a szövegek szövetébe és hitelesen a történet mondanivalója mögé állni. Itt nincs mit játszani, csak el kell mondani, amit leírt a kivételes tehetségű szerző – jegyezte meg.

A mű mondanivalójával kapcsolatban Oberfrank Pál úgy vélekedik, ez számára nem egy lázadó történet. – Egyszerűen csak egy komoly figyelmeztetés arra, hogy minden embernek meg kell találnia a saját személyiségét, tónusát, hangját, ritmusát és aztán aszerint, lehetőleg hasznosan, beilleszkedni a közösségbe, a társadalomba. Nem szabad másolni egy bizonyos kor után, hanem a saját tehetségünket kell kibontanunk, ezt nem lehet másokat utánozva, másoknak megfelelve véghezvinni.

Ami az előadás jövőjét illeti, szeptemberben biztos láthatja a közönség Veszprémben, ezt követően pedig Erdélyben mutatják be a produkciót. További konkrét előadások még nincsenek kitűzve, de folyamatosak az egyeztetések, hiszen a színházvezetés célja, hogy minél több helyen bemutassák ezt az Európában egyedülálló darabot.