Hódít Lúdas Matyi a cirkuszban

Fazekas Mihály jól ismert költeményének, a Lúdas Matyi műsorra tűzésével eddig még soha nem látott összművészeti produkcióval nyűgözte le a közönségét a Fővárosi Nagycirkusz az október 1-jei premierjén, amelyet hat hétig tart műsoron.

Megújítani szeretnék a cirkuszművészetet, de úgy, hogy közben a klasszikus cirkuszt is megtartják – hangsúlyozta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, a Ludas Matyi című új előadásról tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban bemutatott öt műsorból négy klasszikus cirkuszi produkció volt, ez az egy, a történetmesélő cirkusz kísérleti előadás – mondta el a debütáló darabról az igazgató.

Az előadás célközönsége elsősorban az iskolás korosztály és a pedagógusok, hiszen azt szeretnék, ha felnőne egy olyan új generáció, aki meglátja és megérti az egyes cirkuszi műsorszámok mögött rejlő tartalmat.

“Ahogy meg kell tanítanunk a gyerekeket Bartókra, hogy megértsék a komoly zenét, úgy meg kell tanítanunk a cirkuszművészetre is, hiszen sokkal több van a cirkuszban, mint egy szórakoztató látvány. Majdnem minden trükknek és műsorszámnak üzenete van” – húzta alá.

Az igazgató azt is szeretné, ha a cirkusz rendhagyó iskolai órák helyszíne lenne, ahol a cirkuszművészet segítségével tanulhatnának a gyerekek biológiát, fizikát, vagy a Ludas Matyi esetében éppen irodalmat.

Az előadást Fazekas Mihály műve alapján Fekete Péter írta és rendezte, népzenei elemekkel átszőtt, mégis tipikusan cirkuszi zenéjét Szakál László, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának vezetője szerezte.

A produkciót november 6-ig  hetente nyolc alkalommal láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.