Hódít A szép Cerceruska

A soproni tánctagozat újabb nagy dobása

Nagy közönségsikerrel mutatta be a Soproni Petőfi Színház tánctagozata A szép Cerceruska című mesebalettet decemberben. Demcsák Ottó rendező-koreográfus elmondta: Benedek Elek meséjének új adaptációja a tánc színes eszközeivel az állatok, a természet és az univerzum kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A gyermekek számára közérthető, látványos, mozgalmas előadás készült. Vastapsot kapott a produkció stábja a nézőktől.

Színháztörténelmet írt a Petőfi Színház tánctagozata: a színpadon még sosem fordult elő, hogy magyar népmeséből koreografált önállóan készült táncjátékot mutattak volna be Sopronban.

Demcsák Ottó hozzáfűzte: a magyar népmesék világa olyan, mint a görög mítoszoké. Foglalkozik a teremtés és az igazságkeresés kérdésével, azzal, hogyan találhatja meg az ember az életútját, miként kerülhet a természettel harmóniába, egységbe. Az ember és az állatok kapcsolatának bemutatása, az érzékenység fejlesztése, a körülöttünk lévő világ összefüggőseinek a felfedezése a mesék segítségével jó példákat adhat a gyermekeknek. A szép Cerceruska is ilyen elemeket tartalmaz átalakulásokkal, humorral, játékossággal, szerelemmel, az egymás iránti felelősség kifejezése, a jó és rossz, a fény és a sötétség harcával együtt.

–  A gyerekeket kell a legkomolyabban venni, elsősorban rájuk, érzékeny lelkükre szeretnénk hatni, a szépérzéküket és a képzelőerejüket felkelteni. Átadni azt az üzenetet, hogy a jó igenis legyőzi a rosszat, a gonoszt – hangsúlyozta a rendező.

A produkció zenéjét Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter szerezte, akik a magyar népzenei gyökereket fonták össze világzenei és kortárs elemekkel hangulatosan, fantáziadúsan, játékosan.

A teátrum tánctagozatára a jövőben egyre nagyobb feladatok várnak. Januárban castingot tart a színház vezetése azzal a nem titkolt céllal, hogy jövőre bejelenthessék a Sopron Balett megalakulását.

A már elkészült és Veszprémben is sikerrel szerepelt Csillagok szárnyán című táncjátékot januárban Sopronban tűzik műsorra a Bruschino úr című vígoperával együtt. A tánctagozat nagy ívű produkcióra is készül a jövő évben. A Páneurópai Piknik a vasfüggöny lebontásának egyik emblematikus pillanata. Ezért úgy gondolták, ennek a jeles eseménynek a huszonötödik évfordulója előtt is méltó emléket állíthat a Végtelen Európa című darabjuk, amellyel a fertőrákosi Barlangszínház megnyitását is szeretnék köszönteni.

VéeR

Fotó: Torma Sándor