Hivatalosan is megnyitották az ország legújabb színházát

–  Az országot azok építik, akik valóra merik váltani álmaikat – mondta Magyarország legújabb színházának, a Tokaji Fesztiválkatlannak szombat esti megnyitóján Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja. Az egykori kültéri kőbányában, a Patkóbányában kiépített játszóhelyet a Békéscsabai Jókai Színház társulata avatta fel, az István, a király rockoperával. Fekete Péter színházigazgató, a  Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnöke stílusosan mámoros színházi estéket kívánt a megnyitón.

Zsúfolásig megtelt a legújabb hazai színház, a Tokaji Fesztiválkatlan 2500 fős nézőtere augusztus 2-án, szombaton este a nyitóelőadásra. A Békéscsabai Jókai Színház társulata Fekete Péter vezetésével négy napja próbált, állt be a helyszínen, hogy méltó módon nyílhasson meg a Tokaji Fesztiválkatlan. A békéscsabai társulatot az István, a király című előadásával hívták meg a megnyitóra. A szervezők nem vásároltak zsákbamacskát, hiszen a darabot már Békéscsabán közel tízezer néző előtt, míg Kolozsváron több mint ötvenezer néző előtt játszották. A Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája nyomán készült Szörényi – Bródi jegyezte rockopera már születésekor, és azóta még inkább a magyarság újabb kori, modern nemzeti jelképe lett. A Zempléni Fesztivál új, nagyszerű helyszínén Zsuráfszky Zoltán hagyományos rendezésében láthatta a közönség.

–  Az új színház modernitásával és hagyományőrzésével méltó módon egészíti ki a tokaji táj épített környezetét – emelte ki megnyitójában Demeter Ervin kormánymegbízott.

Májer János Tokaj polgármestere arról beszélt: a beruházás tovább öregbíti Tokaj hírnevét.

–  Magyarország ma új színházat avat – hangsúlyozta köszöntőjében Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, aki Dianüszosszal, a bor, a feltámadás görög istene volt, és akihez a színjátszás megszületése is kötődik. Dianüszoszt egyik kezében boros pohárral, másikban szőlővesszővel ábrázolják.  A görög isten a szőlőtőkében lakó és az azt védelmező erőt is jelentette. Az új tokaji színház is legyen Dianüszosz helye. Védelmezzék a tokaji szőlőtők vagy éppen a színház védelmezze azokat – mondta Fekete Péter, mámoros és varázslatos színházi estéket kívánva a közönségnek.

Az ünnepélyes megnyitó után látványos lézershow-val mutatkozott be az új színház technikai háttere, majd következett az izgalommal várt István, a király, Feke Pállal – István király – és Szomor Györggyel – Koppány – a főszerepben. A látványos előadásra megerősített tánckarra és statisztériával készült a Békéscsabai Jókai Színház. A színházat körülölelő sziklagyűrűre egy hatalmas, nyolc méteres keresztet állítottak.

–  Szerettük volna tiszteletből megidézni az eredeti István a király előadást és szerettem volna, ha a gigantikus sziklakörnyezet élő kapcsolatba kerül a színpadi  történésekkel. Találtunk még a raktárban a beruházásból megmaradt állványokat és meggyőztem a díszletes fiúkat, hogy másszuk meg a hegyet és állítsunk fel egy 8 méter magas keresztet a színpad fölé. Ráment egy napunk, de megérte – mondta erről Fekete Péter.

A darabot rendező Zsuráfszky Zoltán szerint országos viszonylatban egyedülállóan modern színpadi tér született Tokajban.

– A Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadása méltó egy ilyen játszóhely felavatására. Örülök, hogy mi nyithatjuk meg a Tokaji Fesztiválkatlant – mondta el Zsuráfszky Zoltán, az előadás rendezője. 

A Tokaji Fesztiválkatlant Európai Uniós valamint kormánytámogatásból valósította meg Tokaj önkormányzata. Szombaton több mint tízezer izzó, különleges színpadtechnika és remek hangtechnika biztosította a hátteret az István, a király tökéletes előadásához.