Hét bemutatót tervez az új évadban a Radnóti Színház


További tizenhárom előadást tart repertoáron a 2021/2022-es évadban a Radnóti Színház, amely saját színpadán kívül a Tesla Laborban jelentkezik produkciókkal és folytatja streamelt előadásait is.

A harminchatodik évadját megkezdő Radnóti Színház arra készül, hogy végigjátsszák az egész szezont, de egy olyan több lábon álló tervet dolgoztak ki, amely az esetleges újabb korlátozások idején is működik – közölte a teátrum az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozták, a Radnóti Színház működésének alapja továbbra is a kiemelkedő klasszikus és kortárs irodalmi alapanyagokra, markáns rendezői vízióra és erős színészi alakításokra épülő, kamarajellegű, igényes művészszínházi munka; ezt az irányt követik az idei évad bemutatói is.

Elsőként, szeptember 7-én Roberto Bolano Vad nyomozók című regényének színpadi változatát mutatják be, Kelemen Kristóf rendezésében. Az életrajzi elemeket és zabolátlan fantáziavilágot ötvöző történet egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe ad bepillantást egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű utazás keretében.

Szintén szeptemberben, 26-án debütál Valló Péter rendezésében az Egy csepp méz. Az angolszász színházi közegben rendkívül népszerű színdarabban egy fiatal lány vágyai és keserűségei, anyjához való viszonya és nélküle megélt terhessége kerülnek a fókuszba, mindezeken keresztül pedig a marginalizált helyzetben lévők élete.

Október 3-án a Keres Emil Próbateremben mutatják be Bálint András új önálló estjét, a Szerb Antal Száz verse című előadást, Deák Krisztina rendezésében: a személyes, bensőséges hangvételű esten levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik fel Szerb Antal alakját.

Az évad következő bemutatója Schiller Don Carlosa, a rendezőként frissen a Radnótihoz szerződött Nagy Péter István rendezésében. A spanyol királyi udvarban játszódó, családi- és politikai tragédia generációk ütközésének történeteként kerül színre a Radnóti színpadán október 10-én.

Tom Stoppard Travesztiák című színdarabja december 19-én debütál, szintén Valló Péter rendezésében. A szerző a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabjából saját maga által rendezett film okán lett ismert Magyarországon; a szintén Tony-díjas Travesztiákban most olyan emberek tűnnek fel, mint Lenin, James Joyce vagy Tristan Tzara.

Szophoklész Antigonéja a 2022-es év első bemutatója lesz a Radnótiban, Porogi Dorka rendezésében március 6-án; majd május 8-án debütál a Ray Bradbury regénye alapján színpadra írt 451 Farenheit, amelyet Nagy Péter István rendez.

A közlemény szerint Kováts Adél igazgató a szerdai évadnyitó társulati ülésen bizakodóan beszélt arról, hogy még az évben befejeződik a Paulay Ede utcai építkezés, amely miatt a Radnóti színpada már negyedik éve szinte “lefeleződött”. A színpad felújítását júniusra tervezik, de ha a források rendelkezésre állnak, a nézőteret is átalakítanák.

A színház kínálatában megmaradnak a pandémia idején megszokott stream-előadások is, amelyek egyfajta akadálymentességet is biztosítanak az arra rászorulóknak – közölte a teátrum.

A Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) az új évadban folytatja a Hosszútávú programot a középiskolások számára, a kortárs irodalomközvetítő program célcsoportja pedig idén az egyetemista korosztály lesz. Folytatódik az előző évadban nagy sikerrel indult részvételi színházi műhely, amelyre ismét a felnőtt korosztályt várják. A Többlépcsős program a középiskolásoknak szól, itt az előadásnézés mellett ráhangoló és feldolgozó foglalkozásokon vehetnek részt a diákok.

Idén indul egy írói rezidenciaprogram is, amelyre a Kovács Dominik-Kovács Viktor írópárost hívta meg a színház.

A Kazinczy utcai Radnóti Tesla Laborban a teátrum saját, progresszívebb, kísérletezőbb előadásai mellett független produkciók is helyt kapnak – olvasható a közleményben.