Házasság Palermóban címmel Goldoni-darabot játszik a Nemzeti Színház

Házasság Palermóban címmel tűzött műsorra új produkciót a budapesti Nemzeti Színház; a Goldoni-vígjáték középpontjában az emberi jellem áll – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Carlo Goldoni ritkán játszott vígjátékát Kiss Csaba rendezésében mutatták be a Gobbi Hilda színpadon. A történet, mint általában a Goldoni-darabokban, apróságokból kezd bonyolódni, hétköznapi dolgok váltanak ki civódásokat, féltékenykedéseket. A cselekmény a pénz és a szerelem körül forog.

A darabban Giacinto grófot alakító Bakos-Kiss Gábor elmondta: a darab eredeti címe A régiséggyűjtő családja avagy az anyós és a meny. A vígjáték története szerint bekerül egy új asszony a házba, aki hoz 20 ezer zecchinót, és hirtelen az addigi rend, az a hierarchia, amely az elszegényedett arisztokrata családban fennállt, megbolydul. A pénzt hamar eltapsolják, az apa nem tud régiséggyűjtő szenvedélyének ellenállni, összevásárol mindenféle kacatot – innen indul a bonyodalom, amelynek középpontjában Colombina, a család szobalánya áll.

A Colombinát alakító Györgyi Anna elmondta: az által játszott figurának sok esze, élettapasztalata van. A figurát megpróbálták a sztereotípiáktól eltávolítani: Colombina talpraesett és cserfes, de sötétebb tónussal festették meg a karaktert, nagy intrikusnak, aki a szálakat mozgatja. A darab főkonfliktusa három nő között zajlik. A vígjátékban Bánsági Ildikó, Tompos Kátya, Bodrogi Gyula, Blaskó Péter és Farkas Dénes is játszik.

Györgyi Anna szerint a darab kevésbé cselekménydús, jellemvígjáték, amely a szereplők viszonyrendszerét mutatja be és a helyzetek adják a komikumot. Mint mondta, a rendező, Kiss Csaba azt kérte, hogy mélyen és komolyan játsszák, és annál mulatságosabb lesz. Sok munka van benne, de hatalmas siker volt a szombati bemutató – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a rokokó díszletet és jelmezeket Balla Ildikó tervezte. Színészként is óriási élmény ilyen csodálatos jelmezeket felvenni és a nézők is élvezik a látványt – mondta, hozzátéve, hogy az előadás előjátékkal indul.

Az előadásra érkező nézőkkel együtt rendezik be a teret, így a közönség megismeri a szereplőket és részesévé válik a történetnek – mondta Bakos-Kiss Gábor, hozzátéve, hogy a darabot legközelebb decemberben 6-án és 7-én, valamint 27-től 29-ig játsszák.