Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

Határon túli magyar produkciók kerültek az idei Thealter fesztivál fókuszába

Öt határon túli magyar társulat hét kivételes produkcióját is láthatja – többségüket Magyarországon elsőként – a közönség az augusztus 3-án kezdődő szegedi Thealter fesztiválon – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

A fesztivál nyitónapján lesz az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatója. A Rhapsody in (Blue) Glue (#bluebird) szövegét Nótáros Lajos írta, a darabot Tapasztó Ernő állította színpadra. A történet középpontjában egy – Alexandra Gitlan által megformált – színésznő áll, aki lerobbant autójában várakozva telefonon szakít férjével és szerelmével, miközben végigszáguld száz év legjellemzőbb női karakterein, az 1900-as évektől 2018-ig, az első világháborútól a Facebookig.

A kimagasló évadot záró Újvidéki Színház két produkcióval érkezik a fesztiválra. Hasszán aga felesége című előadásuk Ljubomir Simovic drámája nyomán a Balkán egyik legrégebbi balladáját dolgozza fel. Az Urbán András rendezésében – az augusztus 4-én a Kisszínházban látható – történet a jogfosztott nőről szól, a Béres Márta által játszott címszereplő a szláv és a balkáni térségben a női áldozat mitológiai archetípusa.

Másnap a Régi Zsinagógában játssza az újvidéki társulat Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című darabját. Az angol drámaíró Lénárd Róbert rendezte, minden szabályt felrúgó botránydarabja négyszáz évvel bemutatója után is aktuális politikai és magánéleti kérdéseket boncolgat.

A fesztivál visszatérő vendége a szintén két produkcióval jelentkező szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Felhő a nadrágban Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán készült, rendezője Kokan Mladenovic, a szerb – és általában véve a kelet-európai kortárs – színház fenegyereke.

Elsőként lesz látható Magyarországon a fesztivál zárónapján, augusztus 11-én a szabadkai társulat legújabb bemutatója, Az Úr nevében. Az előadás “egy politikailag brutálisan inkorrekt színházi akció”, amelyben “sok olyan dolog hangzik el, amivel emberként lehet, hogy nem tudunk egyezni, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor rájövünk, hogy ezek azok a gondolatok, amelyek már nekünk is eszünkbe jutottak, akár fölvállaljuk, akár nem” – fogalmazott Urbán András rendező.

Kokan Mladenovic második alkalommal dolgozott együtt a temesvári színház társulatával, amikor színpadra állította a Shakespeare, Sonnet 66 című művet. A különleges előadást 2017-ben Bukarestben és Aradon is bemutatták, Szerbiában pedig számos díjat nyert. A darabot augusztus 9-én játsszák a Kisszínházban.

Visszatér Szegedre a sepsiszentgyörgyi M Studio, Románia egyetlen mozgásszínházi társulata. Legújabb, Lift címet viselő produkciójukat Fehér Ferenc koreográfussal készítették el. Az “asszociatív, vicces, jól kidolgozott” előadás rendhagyó térhasználata olyan sűrített struktúrát és erőteljes dinamikát eredményez, amely egy percig sem hagyja pihenni sem a színészt, sem a nézőt.

A fesztivál idején idén is tartanak workshopot Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője és Sardar Tagirovsky rendező, színész irányításával. Mindkét kurzus kiindulópontja a Szentivánéji álom, a közös munkát lezáró munkabemutatókat augusztus 10-én ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

Fesztivál

Kétezer néző, négy fődíjas film a IX. Bujtor István Filmfesztiválon

Több mint kétezren látogattak el a IX. Bujtor István Filmfesztivál három napján Balatonszemesre, ahol a 25 versenyfilm mellett a közönség beszélgethetett az alkotókkal, megkoszorúzták Bujtor és Latinovits sírját, retro filmzenei koncert és Ötvös Csöpi filmjei várták a rajongókat. A Lutter Imre fesztiváligazgató vezette zsűri négy kategória fődíjat és 12 különdíjat osztott ki.
(tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Hét nap alatt nyolc előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján

Hét nap alatt nyolc előadás látható a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg a Pesti Magyar Színház épületében, a Thália Színház szervezésében. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Száz programot kínál a pécsi Szamárfül fesztivál

Mintegy száz rendezvénnyel várják a családokat a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválján, amelyet augusztus 17. és 19. között tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Thealter: közönségdíjas lett a Felhő a nadrágban

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Kokan Mladenovic rendezte produkciója, a Felhő a nadrágban című darab kapta a Thealter közönségdíját, a nemzetközi színházi fesztivál elismeréseit szombat este adták át Szegeden – tájékoztatta a szervező Maszk Egyesület az MTI-t.

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Tovább olvasom

Fesztivál

Színházi, tánc és cirkuszi kavalkáddal (is) készül a Sziget Fesztivál

Ha a Sziget Fesztiválra gondolunk, évek óta már nem csak a koncertek jutnak az eszünkbe, hanem a gazdag összművészeti programok is. Idén is bőséges színházi, tánc és cirkuszi kínálattal készülnek a szervezők augusztus 8. és 14 között. A fesztiválozók nem csak a hazai, hanem a nemzetközi kortárs művészeti életből is ízelítőt kaphatnak – a fesztivál jellegéből fakadóan – akár strandpapucsban és fröccsel a kezükben.

(tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

A Cirkuszhercegnőt mutatják be a Budapesti Nyári Fesztiválon júliusban

Június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: