Hatalmas sikerrel kezdte meg utazását A fösvény!

Útjára indult A színház házhoz megy misszió

December 12-én, szombat délelőtt megtartották Molière: A fösvény című darabjának első előadását a Békéscsabai Jókai Színház művészei, a Színitanház hallgatóival karöltve. Az első állomás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola volt.

A színház házhoz megy elnevezésű misszió célja, hogy az ifjúsággal is megszerettessék ezt a művészeti ágat és trendi legyen színházba járni. A vígjáték komplett előadásként, díszlettel, jelmezben, világítással az iskolákban varázsolja el a fiatal közönséget.

A színészhallgatók már korán reggel kiérkeztek a helyszínre, hogy az iskola aulájában felállítsák a mobil díszletet és a Molière kiállítás anyagát, mely a commedia dell’arte és a farce (középkori tréfás színpadi játék, bohózat) jellemző karaktereit, a molière-i színház alapelemeit mutatja be. Csodálatos barokkos jelmezeket és kellékeket láthattak a bravúrosan játszó színészeken az iskola diákjai és tanárai. Szem nem maradt szárazon a nevetéstől a rendkívül mulatságos előadás közben és után.

A fösvényt (Harpagon) a Jászai-díjas Bartus Gyula alakítja, a fiát Vadász Gábor (Cléante), a lányát Komlósi Katalin (Eliz), Fecske szerepében Szabó Lajos látható, aki a legviccesebb figurák egyike, csakúgy mint Jakabként Csomós Lajos. Nagy Róbert (Valér, a „számtartó úr”), Kovács Edit (Fruzsina, a házasságszerző) és Mészáros Mihály (Anzelm, az elveszett rokon) is kiváló alakítást nyújtott. A teátrum művészei mellett a Színitanház növendékei játsszák a kisebb szerepeket, illetve segítik minden mozzanatát az előadásnak.

Merő Béla rendező az előadással kapcsolatban elmondta: „az a cél, hogy a nézőtérről ma nagyon hiányzó fiatal korosztályt meg tudjuk szólítani, be tudjuk vonzani a színházba. Ehhez igazi színházi élményt kell teremtenünk az iskolák tornatermeiben, auláiban”.

Nagyszénáson ez tökéletesen sikerült; a visszajelzés azt mutatta, a fiatalok szomjazzák a színházat, élvezik a szereplők szerencsétlenségeit alakító művészek játékát.
Az új kezdeményezést az évad elején hirdette meg a Jókai Színház, már tizenkét iskola jelentkezett Békés megyéből a programra.

K. K.