Hargita népe – Színházi előadással, díjátadóval emlékeztek a 125 éve született Tamási Áronra szülőfalujában


Színházi előadással, díjátadóval emlékeztek a 125 éve született Tamási Áronra a hétvégén szülőfalujában, Farkaslakán – írta hétfői számában a Hargita népe napilap.

A székely író Vitéz lélek című drámáját a kovásznai Pokolsár egyesület előadásában láthatta a farkaslaki közönség. Vasárnap Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője, a Gyulai Várszínház igazgatója vehette át a Tamási Áron-díjat, melyet a budapesti Tamási Áron Közhasznú Alapítvány ítél oda több mint harminc éve a magyar kulturális élet kiválóságainak. A Virrasztás Tamási Áron Pedagógiai díjat idén Ozsváth Imolának, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium magyartanárának ítélték oda.
Az író szülőházánál mondott ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a Tamási Áron-emlékév keretében Kanadától Svédországon át Olaszországig, Szlovákiától Szerbiáig, Bécstől Farkaslakáig volt téma az író életének és műveinek üzenete a mai kor számára. A rendezvények során megmutatkozott a magyarság összetartozása, amit az író is egész életében hirdetett. Hozzátette: Magyarország kormánya is azon dolgozik, hogy ezt az összetartozást magától értetődővé tegye.
Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke azt hangoztatta, hogy hála és köszönet jár Istennek azért, hogy megajándékozta a farkaslaki közösséget és a magyar nemzetet Tamási Áronnal, aki példát mutatott hitben, nemzetszeretetben, konok kitartásban, vidámságban életszeretetben és életigenlésben egyaránt.
A Hargita népe megemlítette: az évfordulós rendezvény annak ellenére nagy érdeklődésnek örvendett, hogy szakadó esőben tartották.