Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Mozaik Országos Színházi Találkozót


Hagyományteremtő szándékkal indul útjára a Mozaik Országos Színházi Találkozó, amely május 25. és 28. között Kápolnásnyéken várja a színház iránt érdeklődőket.

A fellépő társulatok között megtalálhatók vidéki, budapesti és határon túli alkotóműhelyek is, amelyek különböző műfajú előadásokat mutatnak be.

Az új színházi találkozó célja, hogy betekintést nyújtson a sokszínű magyar színházi kultúrába – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a színházi találkozót a Mozaik Művészegyesület és az Aktor Produkció indítja útjára, hogy megkísérelje betölteni azt az űrt, amelyet a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megszűnése jelent a színházi szférának.

Az idén négynapos színházi eseményen fellépő társulatok között olyan, a színházi törvény által “minősítéssel nem rendelkező” színházakként aposztrofált alkotóműhelyek szerepelnek, mint a Maladype Színház, a Káva Kulturális Műhely, a 6SZÍN, a Veres 1 Színház, a Szegedi Pinceszínház (az Aradi Kamaraszínházzal), a Gózon Gyula Kamaraszínház, a Dollár Papa Gyermekei, a Gólem Színház, az Aktor Produkció, az Orlai Produkció és a K2 Színház. A programban szerepel részvevői, alternatív és koncertszínház, valamint vígjáték, musical és gyerekszínház is – mutatnak rá a közleményben, hozzátéve, hogy a közönség olyan neves művészekkel találkozhat, mint Egri Márta, Földes Eszter, Gryllus Dorka, Benedek Miklós, Gálvölgyi János, Jászberényi Gábor, Kálid Artúr, Ördög Tamás, Rába Roland, Simon Kornél és Vecsei H. Miklós.

Mint a közleményben kiemelik, a szervezők – Szűcs Gábor színművész, rendező, a POSZT korábbi fesztiváligazgatója és Gáspár András színművész, rendező, író, a POSZT korábbi programvezetője – tervei között szerepel, hogy a jövőben újabb és újabb helyszíneket vonjanak be a rendszeresen megrendezendő találkozó bővülő programsorozatába.

“Együttműködő partnereinkkel azon leszünk, hogy évről évre bővülő programunkkal olyan platformot teremtsünk, ahol minőségi, független alkotóműhelyeket tudunk elhozni a közönségnek. A nézőknek szóló programok mellett szakmai beszélgetést is szervezünk színház-marketing témakörben” – idézik Gáspár Andrást, aki a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban a függetleneket képviseli, és fesztiváligazgatóként azon dolgozik, hogy az új színházi találkozó ennek a szférának nyújtson lehetőséget a bemutatkozásra.

“A változatos és sokféle színházi kifejezésforma úgy találkozik egymással, és úgy állnak össze egy felemelő élményt nyújtó egésszé a kápolnásnyéki színházi találkozón, mint egy mozaik színes darabkái” – fogalmaznak a közleményben.

A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emmi-Emet). Az eseményről további információ Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/mozaiktalalkozo címen található meg.