„Ha ő bolond, én is az vagyok.”

La Mancha lovagja bevágtatott Szolnokra

Március 12-én mutatta be a Szolnoki Szigligeti Színház az örökérvényű történet musical változatát Radó Denise rendezésében, Dunai Tamással, Kertész Marcellával, Vida Péterrel és Király Attilával. A produkcióról a rendezővel és a címszereplővel beszélgettünk.

 

Radó Denise, rendező
 
– Mi a legnagyobb kihívás számodra?
Olyan kérdéseket feszeget ez a színdarab, mely a mi életünkre is nagy hatással van. Az anyagi lét, a mindennapok megélhetése, a hajsza, vagy hogy igenis kell, egy olyan eszményhez, elvhez hűnek lennünk, amely többletet ad az életünknek, saját magunk megítéléséhez. Az a kihívás, hogy én ezt a dolgot meg tudom-e mutatni a színpadon, ahogy én azt igaznak látom.
– Téged ismerve vigyázni fogsz arra, hogy ez ne legyen túl romantikus.
Az biztos. Az érzelmességet minden darabból, ahol rendező vagyok, én irtom. Ám az érzelmeket nagyon szeretem. Meg is mutatom. És nagyon bíztatom a színészeket arra, hogy bátran vállalják az érzelmeiket. Ez egy borotvaél. Ez egy romantikus történet, könnyen át lehet billenni a szirupos oldalra. Én ez ellen nagyon fogok küzdeni.
Ez is „megváltás-történet”. Mint a Kakukkfészek. A főhős, aki a többieket húzza magával felfelé, hatalmas energiákat mozgat meg, a dologban ott van a „veszély”, hogy érzelmes lesz. Nagyformátumúnak kell lennie.
Igen. Dunai Tamás nagyszerű személyiségű színész. Mérhetetlen tisztaság, szeretet és pozitív energia árad a lényéből, és ha a színpadra felmegy, már meg is teremtődik ez a Don Quijote-i, pontosabban Cervantes-i gondolat, amit kicsit utrírozva, kicsit elemelve eljátszik ő maga, Don Quijote-ként. Állandóan jár a mérleg nyelve, hol ide, hol oda. Ami már-már túlzásnak tűnik, azt egy olyan játékstílussal játsszuk, amellyel elemeljük az egész történetet.
Bolond ez a Don Quijote?
Egyáltalán nem. Csak így érdemes élni, ahogy Don Quijote gondolkodik. Ha ő bolond, akkor én is az vagyok. Én is Don Quijote vagyok. Vannak elveim, van hitem, van bizalmam az emberekben, saját magamban. Nem engedem elvenni azt, hogy a szeretet ereje, igenis köveket bír mozdítani. Ez Don Quijote. Ha ő bolond, én is az vagyok.
 
Karczag Ferenc, Radó Denise, Kertész Marcella, Dunai Tamás és Király Attila
 
Dunai Tamás, Cervantes (Don Quijote)
 
– Játszottad már ezt a szerepet?
Nem. Többször kísértett már, de még sosem játszottam, főiskolán sem. Voltam benne egyszer Pedro, az öszvérhajcsár, Ádám Ottó rendezte a szentendrei szabadtéri játékokon. Koltai Jánossal, Tímár Bélával, Bencze Ilonával. Paudits Béla volt benne, Kishonti Ildikó.
– Amikor meghallottad ezt a felkérést, egyetértettél a szereposztással?
– Nagyon! Nagyon! Régi vágyam volt eljátszani. Tarr Mari azt mondta, hogy ő kiimádkozta ezt nekem. Te most vagy abban a korban, hogy igazán meg tudod ezt csinálni, mondta. Ha a pályám elején nem kaphattam meg, akkor a Jóisten ezt most odaadja, tessék, játsszad. Nagyon, nagyon boldog vagyok.
 
Kertész Marcella, Dunai Tamás, Király Attila
 
– Mi a véleményed a szolnoki kollégákról?
– Remek! Kitűnő! Egyik jobb, mint a másik. Nagyon profik. Nagyon sokat dolgoznak. Sokat és sokfélét. Rengeteg színüket mutathatják meg. Ez egy színészcentrikus színház. A közönség, aki ismeri és szereti őket, annak nem mindegy, hogy a Kertész Marcella, vagy a Karczag Feri mit játszik, igenis, érdekli őket.
– Korábban említetted a színház oldalából kifolyó vizet.
– Igen! Hát az nem lehet véletlen! Az emberek szellemi és testi táplálékért jönnek egyszerre! És az sem véletlen, hogy ez a víz bent, a színészeknek a csapból folyik. És a lelkükből. Olyan melegség tapasztalható, olyan emberség, gyógyító erő, amely a katarzis révén az összes színház feladata lenne.
(Az interjú a premier előtt készült)
(kájé)