Gyergyószentmiklósi vendégjáték Bozsik Yvette rendezésében a Merlinben

Peter Handke Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című darabjának magyarországi bemutatóját láthatja a közönség november 10-én csütörtökön a Merlin Színházban; a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és az Udvarhely Táncműhely koprodukciójában készült előadás rendező-koreográfusa Bozsik Yvette.

Magyarország egyik legelismertebb koreográfusa második alkalommal rendezett a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban. A produkció megszületése a több éves együttműködés eredményeként is felfogható, hiszen Bozsik Yvette-előadások már 2003 óta szerepelnek a színház repertoárján.

2009-ben az ő rendezésében született meg a Játszótér című előadás is, amely a belföldi és magyarországi turnék fő műsorszáma volt és jelenleg is számos fesztiválra kap meghívást – olvasható a Merlin Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, Bozsik Yvette egyszerre ártatlan és provokatív színházi világa most nem csupán táncban jelenik meg, hiszen Iványi Marcell filmet is forgatott az előadáshoz. A kivetített film jelenetei hol megelőzik, hol követik vagy szimultán kísérik a színpadi akciókat, amelyek Gyergyószentmiklós főterén és annak környékén játszódnak burleszk némafilm stílusban.

A produkció ajánlója szerint a kiindulópontul szolgáló szöveg szerzője, Peter Handke olyan nyelvi világot konstruál, amilyet egy kamerával Andy Warhol is mutatott: nem válogat a történések között, mindent leír, megörökít. Az író ablaka a pályaudvarra vagy a főtérre néz, íróasztalát az ablak mellé állítja és leírja, amit lát. A szöveg nélküli abszurd előadásban színészek és táncosok alakítják a sokfajta karaktert, az utcákon és tereken látható furcsa és hétköznapi emberek sokaságát. Az előadás a lírai, humoros, és groteszk jelenetek váltakozásával beszél az emberi kapcsolatok és a magány viszonyáról.

Peter Handke darabját májusban mutatták be Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen.