Maradjunk kapcsolatban!

Premier

Gina és Fidel

Magyar kortárs ősbemutató Szófiában, a szerző rendezésében

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet kiemelt feladatának tartja, hogy a kortárs alkotások (zene, képzőművészet, színház, tánc) ne csak vendégként mutatkozzanak be Bulgáriában, hanem legyenek szerves részei a mindennapi bolgár kulturális életnek.

A bolgár média kiemelt figyelemmel foglalkozik Szófia egyik legnagyobb színházának, a Szatiricseszki Színház legújabb bemutatójával, melynek Gina és Fidel a címe, Gina Lollobrigida és Fidel Castro 1974-es havannai találkozásáról szól. A szerző a jól ismert magyar drámaíró, Pozsgai Zsolt, aki ezúttal rendezi is az előadást. A magyar intézet, Dimitrov Györgyi igazgató vezetésével közvetített a szerző és a színház között, sőt, a próbák idejére a tolmácsot is ők biztosítják a rendezőnek. És folyamatosan figyelemmel kísérik a munkafolyamatot. A két főszerepet országosan ismert és elismert színész játssza : Nona Jotova és Kirill Jefremov. Díszlet és jelmeztervező Liliya Babukova. Az országos és helyi újságok rendszeresen közölnek interjúkat az alkotókkal, a bolgár kereskedelmi televízió pedig felvette a kapcsolatot Gina Lollobrigidával. Nincs kizárva, hogy a művésznő ott lesz a bemutatón, vagy valamelyik előadáson.

A színház egyébként évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar drámának, jelenleg Egressy Zoltán és Görgey Gábor egy-egy műve is műsoron van.

A dráma ősbemutatója Grazban volt tavaly, egészen új mű, Magyarországon még nem ment.

Pozsgai Zsoltnak nem ez az első bolgár nyelvű bemutatója, drámáit szerte Bulgáriában játszották már, jelenleg is találkozhat előadásaival a „szófiai broadway”-n az érdeklődő.

kisfidel.jpg

A Gina és Fidel nem bulvártéma: két, teljességgel idegen világ találkozásának katartikus helyzeteit követhetjük nyomon. Gina a RAI tévétársaságnak készített hosszabb interjút Fidel Castroval, ezért töltött egy hetet Kubában. Mindkét személyiség úgy emlékszik vissza erre az alkalomra, hogy életük meghatározó találkozása volt. Megismerkedhetünk a hetvenes évek mára már idealizált világának ellentmondásaival, a kubai forradalom következményeivel, Fidel Castro többszörösen félreértelmezett személyiségével. Kiderül, rengeteg közös motívum van kettejük életében, egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz. Az interjú elkészült, de az olasz televízió soha nem adta le, sőt, a nyersanyag is eltűnt. Nem véletlenül. A miértre választ kaphatunk az előadásból.

Bemutató 2016. április 4-én, a színház a darabot várhatóan évekig műsoron tartja, és tájoltatja bolgár városokban. Az érdeklődést jól jelzi, hogy hónapokra előre elfogytak a jegyek.

Hirdetés

Premier

A Háború és békét mutatja be a Vígszínház

December 16-án, szombaton mutatja be a Vígszínház Lev Tolsztoj világhírű klasszikusát, a Háború és békét. Az előadás főbb szerepeit Király Dániel, Bach Kata, Wunderlich József, Hevér Gábor, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge alakítja, a produkció rendezője Alekszandr Bargman.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Tennessee Williams-darabot mutat be a Radnóti Színház

Magyarországon ritkán látható darabot mutat be új fordításban a Radnóti Színház: Tennessee Williams Üvegfigurák című négyszereplős színdarabját Valló Péter állítja színpadra, a premiert december 16-án, szombaton tartják.

(tovább…)

Tovább olvasom

Kitekintő

Ausztriai bemutató Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából

Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát mutatják be Ausztriában, a bécsi Theater Brett színpadán csütörtökön az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű