Gemza Péter a Csokonai Színház új igazgatója

A teátrum eddigi művészeti vezetője július 1-jén veszi át a színház igazgatását.

Ráckevei Anna vezetői megbízatása június 30-án lejár. A Jászai-díjas, Kiváló-és Érdemes művész– mint a színház történetének első női direktora – 2013-tól irányította a teátrum munkáját. Ráckevei Anna már tavaly év végén bejelentette, hogy nem pályázik újra az igazgatói tisztségre, inkább a színészi munkájára helyezi hangsúlyt.

A közgyűlés mai ülésén Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: Gemza Péter pályázata eredményes volt, a  szakmai bizottság egyhangúlag támogatta azt. Papp László sok sikert és színvonalas előadásokat kívánt, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem lesz könnyű a következő néhány év, mert a színház épületének felújítása miatt a társulatnak ideiglenes játszóhelyeken kell majd dolgoznia.

Gemza Péter megbízatása öt évre, 2018. július 1. napjától 2023. június 30. napjáig szól.

Gemza Péter 1994-től a vajdasági születésű, világhírű koreográfus, Nagy József társulatának volt tagja. Ma már színháztörténeti jelentőségű alkotásaikkal (Pekingi kacsa, Commedia Tempio, Woyzeck, Virrasztók, Filozófusok, Egy ismeretlen naplója) bejárták a világot, számos díj tulajdonosai. Gemza Péter Párizsban, Franciaország Nemzeti Táncközpontjában (Centre National de la Danse) kortárstánc tanár végzettséget szerzett. A Csokonai Színházban 2008 óta dolgozik koreográfusként – a Krisztus oratóriumával mutatkozott be -, később rendezői feladatokat is vállalt. 2013-ban lett a teátrum művészeti vezetője.