Gála diplomáciával és vastapssal Szarvason

Augusztus 29-én a Szarvasi Vízi Színház adott otthont a Magyar Teátrum Fesztivál Évadzáró Díjátadó Gálájának, amelyen egyben Ukrajna Függetlenségének Évfordulójáról is megemlékeztek. A díjátadó gála előtt kétoldalú ukrán-magyar kulturális megbeszélést tartottak Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Aleksander Zhuravchak, Ukrajna helyettes kulturális miniszterének részvételével. A Békéscsabai Jókai Színház és a Szarvasi Vízi Színház rendezte gálán a vízi színpadon bemutatott előadások közül a legjobb darabokat és színészeket díjazták.

– A magyar kormány is aggodalommal hallgatja a Kelet-Ukrajnából érkező híreket, ugyanakkor minden eszközzel segítjük Ukrajna európai integrációját és a válság politikai megoldását, ebben számíthatnak Magyarországra – mondta Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Szarvason, ahol Aleksander Zhuravchakkel, Ukrajna helyettes kulturális miniszterével folytatott kétoldalú megbeszélést a Szarvasi Vízi Színház évadzáró színházi gálája előtt.

Image
A Szarvasi Vízi Színház augusztus 29-ei pénteki évadzáró fesztiválját kétoldalú ukrán-magyar diplomáciai és szakmai megbeszélés előzte meg, melyen Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Aleksander Zhuravchak Ukrajna helyettes kulturális minisztere a két ország kulturális kapcsolatainak újbóli megerősítéséről értekezett.
Mint Dr. Hoppál Péter a megbeszélések után elmondta: 1995-ben már született egy kétoldalú kulturális, oktatási és tudományos megállapodás, amely azonban néhány éve lejárt. Ezt a megállapodást kívánják most felújítani az egyeztetés eredményeképpen.
A megbeszélések tárgya volt, hogy hogyan tudjuk újra tartalommal megtölteni a két ország közötti kulturális kapcsolatot – mondta Dr. Hoppál Péter, aki arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy a magyar kormány minden eszközzel kész segíteni Ukrajna európai integrációját, és a jelenlegi válság politikai megoldását.
Aleksander Zhuravchak arról beszélt: a fegyverek árnyékában különösen fontos a kultúra, hiszen ez az a terület, ahol igazán meg tudják mutatni, mit éreznek, hogyan gondolkodnak magukról az ukránok. Az ukrán helyettes kulturális miniszter elmondta: a megbeszélések októberben Ukrajnában folytatódnak.Image

A megbeszélés aktualitását adta, hogy a gálaműsor részeként Ukrajna függetlenségének évfordulójáról is megemlékeztek. Ennek része volt a kherszoni Mikola Kulisa Színház Pontius Pilatus című, Bulgakov Mester és Margaritájából készült előadása.

A darabot orosz nyelven adták elő, az előadást pedig kivetítőn, magyar és angol nyelven feliratozva követhette a közönség.
A színházi fesztiválon adták át a Magyar Teátrumi Társaság immár hagyományos szakmai díjait, amellyel a legjobb darabokat és színészeket díjazták.
A megjelenteket házigazdaként és műsorvezetőként Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke köszöntötte.
Idén a legjobb előadásnak a Békéscsabai Jókai Színház Bertolt Brecht – Kurt Weill: Koldusopera című előadását találta a zsűri. A legjobb rendezés díját Cseke Péter vihette el a kecskeméti Katona József színház Ray Cooney: Páratlan páros című előadásával.
A legjobb koreográfia díját a Jó, a Rossz, és a Csúf COLOS a Pécsi Balett a Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Szabadtéri Színház előadásával Vincze Balázs koreográfus érdemelte ki. A legjobb látvány díját Déry Tibor – Pós Sándor – Presser Gábor – Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról az egri Gárdonyi Géza Színház előadása érdemelte ki.
Legjobb női főszereplőnek Kara Tündét a Békéscsabai Jókai Színház Jászai-díjas művészét találta a zsűri a Koldusoperában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő a Jászai- díjas Szerednyei Béla lett, Ray Cooney: Páratlan páros című darabjában nyújtott alakításáért, a kecskeméti Katona József Színház előadásban.
Legjobb férfi mellékszereplő díját Katkó Ferenc a Békéscsabai Jókai Színház művésze a Koldusoperában nyújtott alakításért, míg Mikó István színművész a Turay Ida Színház Sugar – Van, aki forrón szereti című előadásában érdemelte ki.
Legjobb női mellékszereplőnek Molnár Erikát találta a zsűri, aki Tamási Áron: Énekes madár című darabjában játszott, a Gózon Gyula Színház előadásában.
A kiemelkedő csoportmunkáért különdíjat kapott az Ifjú cirkusz csillagai a Magyar Cirkusz és Varieté előadása.
A legjobb, ifjúságnak szóló előadás különdíját pedig a Zentai Magyar Kamara Színház Szabó Magda: Sziget-kék című előadása érdemelte ki.