Folytatódik az EGY ÉV MOZART rendezvénysorozat

Decemberben is folytatódik az Egy év Mozart rendezvénysorozat.  2011 márciusában a Győri Nemzeti Színház először mutat be Mozart operát. A Don Giovanni az egyik legismertebb zenemű a világon, és a Don Juan legendáját feldolgozó művek közül a leghíresebb. 

A 2011. március 19-i premier kísérőrendezvényei közül a következő kettő:
Mozart filmen 2010. december 7-én kedden és Mozart operáiról 2010. december 17-én pénteken. Mindkét program 17.00-kor kezdődik a Kisfaludy teremben. Szeretettel várjuk a zeneszerző-óriás rajongóit és a zeneszerető színházbarátokat.

Milos Forman Amadeus című filmjének rövid ismertetője:

“Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle. Az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette… Mozart halálos ágyánál Salierinek lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van. Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt.”