Fógel Adrienn látványtervező

Fógel Adrienn a Kaposvári Egyetem látványtervező szakán végzett 2010-ben. Fiatal diplomásként színházi produkciók díszleteinek és jelmezeinek lehet megálmodója. Első megrendelését a Budaörsi Játékszíntől kapta, azóta rendszeresen dolgozik a színházban.

– Hogy is kezdődött?
– 2009-ben segédtervezője voltam a Jakab és az ura című darabnak, viszont ezután már önállóan dolgozhattam. Elsőként Szabó T. Anna Fűszermadár című meséjében a jelmezek és díszletek tervezését bízták rám, ezt követte még két mesejáték, a Mézeskalács, és a Mumus. Az Énekes madár, és a Tanulmány a nőkről díszletét, jelmezeit az I love musical, és a Viharos éjszaka jelmezeit terveztem még. Bár nagyobb munka, mégis célszerű egyszerre tervezni a díszletet a jelmezzel, egységesebb képet alkot a színpadon.

Image

– Munkáiban különleges szerepe van a színek összhangjának.
– Első munkáim mesékhez kötődtek, a gyerekek számára tervezni mindig öröm. De felelősség is. Természetesen mindig együtt alkotunk a rendezővel, hiszen az nagyon fontos, hogy ő milyen világot képzel a darabhoz. Igyekszem ott lenni a próbákon, mert szerintem ez a feladat csapatmunkát kíván. A karakterek színvilágát is közösen alakítjuk ki, azon belül állítom össze a jelmezek színét. A színház vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekdarabokra, igényes munkát várnak el mindnyájunktól. Olyan élményekkel kell megajándékoznunk a gyerekeket, hogy máskor is szívesen jöjjenek színházba. Nagyon szeretek a Budaörsi Játékszínben dolgozni, nemcsak munkatársakra, hanem barátokra is találtam.
Varga Gyöngyi