Filuména házassága – Nápolyi komédia a József Attila Színházban

Filuména házassága címmel egy nápolyi komédiát vitt színre a budapesti József Attila Színház; Eduardo de Filippo darabjában a főszerepeket Vándor Éva és Nemcsák Károly játsszák – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Nagyon kedves történet, amit Eduardo de Filippo írt, aki ízig-vérig színházi ember volt, nemcsak íróként, hanem színészként és rendezőként is dolgozott – mondta Nemcsák Károly, a teátrum igazgatója a műsorban a közelmúltban bemutatott komédiáról, amit Csiszár Imre állított színpadra.

Ismertetése szerint a kétrészes, olaszos temperamentumú darab ősbemutatója a hatvanas években volt Magyarországon. A József Attila Színház  novemberben bemutatott előadásához pedig a nápolyi tájszólásban íródott szöveget Török Tamara fordította újra.

Vándor Éva, aki Filuména Marturano-t alakítja a színdarabban, elmondta: a nem mindennapi fordulatokban bővelkedő történet egy volt utcalányról szól, aki tele van meglepetésekkel, titkokkal.

Filuména, aki a saját törvényei szerint élt eddig, nevet szeretne a gyerekeinek, együtt akar élni velük. Így halálos betegséget színlelve elveteti magát az őt már hosszú ideje kihasználó, jómódban élő cukrásszal.

“Ez egy romantikus vígjáték, sok érzelemmel, ami sokkal mélyebbre hat, mint egy egyszerű komédia”- összegezte Vándor Éva.

A József Attila Színház előadásában Ujréti Lászlót, Kocsis Juditot, Chajnóczki Balázst, Vaszkó Bencét, Előd Álmost, Kovalik Ágnest, Fekete Réka Tháliát, Jónás Andreát, Ömböli Pált, Baranyi Lászlót, Brunczlík Pétert és Pethő Dávidot láthatja a közönség.