Fiatal alkotók számára pályázatot hirdet a Soproni Petőfi Színház


Két pályázatot, drámaírói és projekt pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a Soproni Petőfi Színház a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének és bemutatásának céljával – tudatta a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a színház támogatni kívánja a kortárs magyar drámairodalmat és a Sopronhoz kötődő hagyományok éltetését. Így a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából ír ki nyílt drámaírói pályázatot a Páneurópai Piknikhez, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő drámai napokról, eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról.
A nyertes művet a színház bemutatja. A második helyezett egymillió forint, a harmadik helyezett hatszázezer forint díjazásban részesül.
A színház fenntartja a jogot, hogy nem ad ki első díjat.
A pályázatot legkésőbb 2024. október 31. éjfélig kell benyújtani postai vagy elektronikus úton. Döntés jövő év januárjában várható.
A projektpályázatot negyven év alatti, egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek írta ki a színház.
A pályázat lényege, hogy az alkotóknak olyan elképzelései legyenek, amelyeket ők színpadon látnának a 2025-2026-os évadban Sopronban. Előny, ha kortárs magyar drámával érkeznek.
A pályázat kétfordulós, az elképzeléseket írásban kell benyújtani, a társulat gerincét alkotó színészekre alapozott szereposztási javaslattal. A második fordulóban a színház vezetősége előtt kell a pályázatot bemutatni, megvédeni, akár egy diplomamunkát.
A pályázatokat legkésőbb 2024. augusztus 31. éjfélig kell benyújtani, postai vagy elektronikus úton. A műveket még az idei évben elbírálják.