Felolvasószínházi Maratont rendeznek a kaposvári Csiky Gergely Színházban

Kortárs 3 címmel Felolvasószínházi Maratont rendeznek szombaton a kaposvári Csiky Gergely Színházban. A három kortárs darabot – Németh Ákos, Benedek Albert és Háy János művét – két helyszínen három rendező állítja színpadra felolvasószínházi formában.

Immár harmadszor ismerkedhetnek meg a kaposváriak olyan kortárs magyar színdarabokkal, amelyeket még nem állítottak színpadra. Ez alól kivétel lesz az idén Németh Ákos Prostitúció című műve, amelyet a szerző fél évvel ezelőtt már megrendezett, de így is izgalmas kihívást jelent a szöveg a két színész – Szvetnyik Kata és Kalmár Tamás – számára, akik többféle szerepet is eljátszhatnak – igaz, az alapfelállás állandó: egy prostituált és férfi vendége. A négy jelenet egymáshoz nem kötődő történeteket mutat be, amelyek szereplői tanácstalanul próbálnak (jobb) helyet találni magunknak a világban, ahol bármi bármikor áru tárgyát képezi, talán csak az ár kérdéses. A darab Fándly Csaba rendezésében látható a stúdiószínpadon – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Benedek Albert drámaíró Rátenyér című szatírája egy vidéki kisváros vezetőinek mulatságos kálváriáját mutatja meg csípős humorral. Érkezik a központból a szankció: a kisvárost nagyközséggé fokozzák le, ha nem tudnak elszámolni bizonyos pályázati pénzekkel. Muszáj kitalálni valamit – és a polgármesternek van is egy ötlete. Benedek Albert műveit a közéletiség mellett mindig jellemzik a vígjátéki helyzetek, iróniával teli fordulatok, kiváló dialógusok és figurák. A Rátenyérben úgy fogalmaz meg egy jellegzetes mai magyar kisvárosi helyzetet, hogy közben egyetemessé teszi a történetet. A darabot a nagyszínpadon Tóth Géza rendezésében, Lecső Péter, Varga Zsuzsa, Szőke Richárd, Mohácsi Norbert, Serf Egyed és Tóth Molnár Ildikó játékával láthatja a közönség.

Kelemen József rendezi Háy János Hozott lélek című drámáját, amelyet a szerző nemrégiben fejezett be. Ezt – szokása szerint – egy korábbi novellájából írta át színpadra. A lány, aki hozott lélekből dolgozott című történetből született produkcióban Hüse Csaba, Mészáros Sára, Sarkadi Kiss János szerepel. A stúdiószínpadon látható előadás zenei közreműködője Barabás Edit.

Mindegyik előadást beszélgetés követi, amelyen részt vesz a szerző, a rendező és a színészek. A beszélgetéseket Bérczes László vezeti. Este a színházparkban Uknow-koncert várja a látogatókat Pénzes Stefi (ének) és Dörnyei Szabolcs (gitár) fellépésével.

A Felolvasószínházi Maraton idején a Stúdió előterében Balogh Viktória Határvonalon című kiállítása látható.

A Felolvasószínházi Maratont a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.