Fecsegni és nyomozni tudni kell

Ha valakinek állandóan jár a szája, de ne mond semmit, az adott esetben roppant idegesítő lehet. Ez a fecsegő hölgy azonban, bizonyára sok embernek szerez majd vidám estét.

Egy közjegyző iroda, általában nem az életvidám történések színtere, különösen akkor, ha a kollégák közötti szálak meglehetősen bonyolultak. Szerelmi kötődések, reménytelen és révbe ért vágyakozások, egy szigorú főnök, na és persze egy telefonos vénkisasszony – akinek be nem áll a szája – teszi próbára folyamatosan az ott dolgozók idegeit. A közel sem egyhangúan telő napok egymásutánjában, aztán váratlanul, valami igazán nem várt dolog történik. Egyszer úgy bukkan elő a főnök az irodájából, hogy egy hosszú kés áll ki a hátából. Mivel a biológia törvényei szerint, nem ez a hosszú élet titka, néhány tétova lépés után holtan zuhan rá a dohányzó asztalra. A jelenetnek egyetlen szemtanúja van, a fecsegős krimi rajongó telefonos vénkisasszony, de ő sem sokáig követheti szemmel a történéseket, hisz ettől, – úgy ahogy egy tisztességes nőhöz illik – menten elájul.

A szálak innen kezdenek kuszálódni, hogy aztán két felvonás után, minden a helyére kerüljön, a rossz elnyerje méltó büntetését, a rendőrfelügyelő beváltsa több évtizedes ígéretét, mi pedig egy jó hangulatú, gondűző színházi élmény után mosolyogva sétálhassunk haza, a már valamelyest enyhe márciusi estében.

Jó volt nézni a szereplők önfeledt játékát, a rendezés végig fordulatossá és pergővé alakította a történéseket, Edith Piaf hangja pedig örökké csodálatos zenei élményt jelent. A Játékszín illetékeseinek ragyogó választása volt ezt a darabot műsorra tűzni, mi nézők pedig, elégedetten távozhattunk, miután tetszésünket vastapssal kifejeztük.

Tölgyesi Tibor

Fotó: Kárpáti Zsuzsanna

 

Jack Popplewell – Robert Thomas:
A HÖLGY FECSEG ÉS NYOMOZ
krimi vígjáték két részben

Alice Postic VÁRI ÉVA
Henri Grandin GÁLVÖLGYI JÁNOS
Rocher CSONKA ANDRÁS
Clara Rocher SZŐLŐSKEI TIMEA
Robert de Charance DÓZSA ZOLTÁN
Suzanne Brissard LÉVAY VIKTÓRIA
Virginie Renoir GILICZE MÁRTA
Maximin KOCSÓ GÁBOR
egy hölgy CSÁKBERÉNYI-NAGY ANNA

Rendező: SZILÁGYI TIBOR

Bemutató: Játékszín, március 7.