Maradjunk kapcsolatban!

Reflektorfényben

Évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Nemzeti Színház pénteken; az eseményen Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója értékelte a 2017/18-as évadot, továbbá átadta a Farkas-Ratkó-vándorgyűrűt és a színház négy saját alapítású díját.Vidnyánszky Attila a társulati ülésen kiemelte: az idei évadban 146 produkciót, összesen 429 előadást láthatott a közönség, többet játszottak, mint az előző szezonban. Kilenc bemutatót tartottak, emellett 34 repertoáron lévő darab, 80 befogadott produkció és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 23 vendégprodukció volt látható.

Az igazgató hozzátette: több befogadott előadás és kevesebb utazás szerepelt az idei programban, de jövőre több vidéki és külföldi vendégjátékot terveznek.

Mint mondta, idén eddig több mint 120 ezer néző látogatta előadásaikat, a nyári produkciókkal együtt ez a szám 130 ezer fölött lesz, ami rekordot jelent. A nyári programok közül kiemelte, hogy augusztusban a csíksomlyói nyeregben mutatják be a Csíksomlyói passió című produkciót.

A színház látogatottsága az idei szezonban 98 százalékos volt, míg a ciklus elején 60 százalékkal indultak – mutatott rá Vidnyánszky Attila, aki szerint az idei adat igazolja a színház programját. “Pazar repertoárt működtetünk” – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az áprilisban ötödik alkalommal megrendezett MITEM 13 országból 22 vendégtársulat előadásával, 97 százalékos nézettséggel zajlott. A produkciókat összesen 8377 néző látta.

“Szép év volt” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy vállalásaik nagyrészt teljesültek, azzal együtt, hogy két nagyszínpadi produkció bemutatását elhalasztották, az egyiket a következő szezonban, a másikat a későbbiekben tűzik műsorra.

A jövő évad változásairól szólva elmondta, hogy Nagy-Kálózy Eszter máshol folytatja munkáját, Tompos Kátya lazább szálakkal kötődik a színházhoz, de előadásait tovább játssza, Olt Tamás a tervek szerint a kaposvári színház művészeti vezetőjeként dolgozik ezentúl, és A. Szabó Magda stratégiai igazgató is távozik a színháztól.

Új tagok is csatlakoznak a társulathoz: Csurka László mellett Mészáros Martin, Nagy Márk, Herczegh Péter és Szép Domán.

A pénteki társulati ülésen az évadban kiemelkedő alakítást nyújtó, 40 év alatti színészeket elismerő Farkas-Ratkó-díjat Farkas Dénes vehette át a kollégák titkos szavazása alapján.

A színház saját alapítású díjai közül – szintén a társulat szavazatai alapján – a Szörényi Éva-díjat Nagy-Kálózy Eszter, a Sinkovits Imre-díjat Blaskó Péter, a Németh Antal-díjat A. Szabó Magda stratégiai igazgató, a Kulissza-díjat pedig Fésűs Anikó, a gazdasági osztály munkatársa nyerte el.

Az évadzárón megemlékeztek a napokban elhunyt Király Nina dramaturgról, aki a színház nemzetközi kapcsolataival, a MITEM szervezésével foglalkozott. Csalhatatlan ízlésű, nagy tudású embert vesztettünk el, akivel szövetségünk majd két évtizedes múltra tekint vissza, és akinek szava meghatározó volt sok kapcsolat kialakításakor – emlékezett az igazgató.

Hirdetés

Reflektorfényben

Új Magyar Teátrum Program névvel a színházi szakma középtávú fejlesztési programját készíti el a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban tartotta XX. közgyűlését. (tovább…)

Tovább olvasom

Reflektorfényben

Ókovács Szilveszter: nem az elődeinket, hanem az ő céljaikat kell követnünk

Nem az elődeinket kell követni, hanem azt a célt, amelyet ők követtek – fogalmazott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szerdán egy zártkörű sajtóbeszélgetésen. (tovább…)

Tovább olvasom

Reflektorfényben

Berlinale – Tenki Réka Európa legígéretesebb tehetségei között mutatkozhat be

Európa tíz legígéretesebb színésztehetsége között mutatkozhat be a nemzetközi filmszakmának Tenki Réka a jövő évi Berlinalén, miután a filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion beválasztotta a Shooting Stars programba – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: