Évadzáró a debreceni Csokonai Színházban


Két év kihagyás után idén megtartotta évadzáró társulati ülését a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, az évadot a város új színházában, a közönség számára ősszel megnyíló Csokonai Fórumban értékelték pénteken.

A színház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere történelmi időszaknak nevezte a következő hónapokat, mivel szeptemberben a város új színházában kezdődik a 2022/23-as évad, majd az évad közben a történelmi épületbe, a felújított Csokonai Színházba is visszaköltözik a társulat.
Az alpolgármester megköszönte a társulat kitartását, hogy a bizonytalanságok közepette, az ideiglenes játszóhelyeken is szerteágazó tevékenység zajlott messze túlmutatva a szigorúan vett színházi szerepkörökön. Külön köszöntette az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Csikos Sándor színművészt.
Gemza Péter igazgató a türelem évadának nevezte a most véget ért időszakot. Azt mondta, továbbra is a tavaly meghirdetett ökoszisztéma kiépítést tartja a legfontosabbnak: egy olyan rendszer kialakítását, amelyben a játszóhelyeik, a Csokonai Színház, a Csokonai Fórum, a Csokonai Irodalmi Labor és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad egymást kiegészítve és egymást támogatva működnek, és ahol a régió minden színházszerető nézője talál magának programot a Csokonai valamelyik játszóhelyén.
“Azt gondolom, hogy ez az elsődleges feladata a Csokonainak, mint regionális szerepet vállaló nemzeti színháznak. Számomra ez a vállalás azt jelenti, hogy magas minőségű produkciókkal mindenkit meg kell tudnunk szólítani” – hangoztatta.
Gemza Péter történelmi lehetőségnek nevezte, hogy a társulat két színházépület megnyitásánál bábáskodhat. Az igazgató sikerként könyvelte el, hogy a nehéz körülmények ellenére műsorra tűztek egy nagy musicalt, az Ózt és egy nagyoperát, a Trubadúrt. Tavalyi adósságaik közül törlesztették az Edmondot és a Finálét, idén is vállalták a részvételt a Lázár Ervin Programban, és biztosították a város és a megye 3. és 5. osztályos diákjainak az ingyenes színházi előadás lehetőségét.
Megismerkedtek egy új műfajjal, a sétaszínházzal, negyedik alkalommal rendezték meg a MagdaFesztet, útjára indították a Velünk élő opera című sorozatot, hogy méltó módon ünnepeljék a debreceni operatársulat fennállásának 70. évfordulóját, és Budapesten is bemutatták a Finálét. Az igazgató az évad egyik legfelemelőbb eseményének a Kis ünnepi misét tartotta, amiért köszönetét fejezte ki Ács János zenei vezetőnek.
A 2021/22-es évadban az ideiglenes játszóhelyeken – 10 bemutató mellett – 40 és félezer néző látogatott el belépőjeggyel a színház eseményire. Július végéig 278 színházi előadást tartottak. A nézettségi arány csaknem 90 százalékos volt. A legtöbbet játszott produkció Francis Veber vígjátéka, a Balfácánt vacsorára (15) volt, míg az ifjúsági korosztály körében a Herkules – A kezdetek című előadás élte meg a legmagasabb előadásszámot (25). A Csokonai Ifjúsági Program csapata 106 előadást, foglalkozást tartott az évadban, 30 előadással hátrányos helyzetű vidéki gyerekekhez is eljutottak a Csokonai Színház kulturális esélyegyenlőség programja keretén belül, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) pályázata segítségével – ismertette az évadot jellemző számokat Gemza Péter.
Az évadzárón elbúcsúztatták a társulattól megváló Kubik Anna és Herczeg Tamás színművészeket – közölte a színház.