Maradjunk kapcsolatban!

Premier

Erős csabait kívánok! – Vörös István díjnyertes drámáját mutatják be Békéscsabán

“Amikor élet, halál, szerelem, hűség és hűtlenség a tét, akkor azért még Békéscsabán is elfelejtődik egy pillanatra a kolbász” – mondta az MTI-nek Vörös István, akinek a kolbászt a középpontba állító, Erős csabait kívánok! című pályázaton megosztott első díjat nyert darabját csütörtökön ismerheti meg a békéscsabai közönség.

Az ötvenes évek államosításának időszakában, egy meg nem nevezett, határszéli városban játszódó darabban nyomozás indul egy ártatlan ember ellen, akinek egyetlen bűne az, hogy övé a világ legjobb kolbászreceptje. És hogy túl vonzó a felesége. Az államosított világban nincs helye egyéni tehetségnek, vállalkozókedvnek, mindent elsöpör az uniformizálás, és az új hatalom új haszonélvezői gátlástalan hajszában támadnak az eddigi értékekre. És közben életek vesznek más irányt, kolbászreceptek tűnnek el. 

Mint a József Attila-díjas író, költő, esszéista megjegyezte, bár a motívum vissza-visszatér, nem akarta túldimenzionálni a csabai kolbász jelentőségét, csak akkora szerepet szánt neki, amekkora jelentősége valójában van egy békéscsabai hentescsalád életében.

Vörös István elárulta: kicsit megijedt, amikor megtudta, hogy a csabai kolbászról kell drámát írni, de aztán talált köré egy történetet. Békéscsabára jött anyagot gyűjteni, akkor ismerte meg egy nagynevű hentes történetét, akinek az ötvenes években államosították az üzletét, őt pedig börtönbe zárták. Ezt és saját nagyszüleinek történetét alapul véve született meg a dráma. 

A Pisztoly az asztalon című darabot, amely megosztott első helyezést ért el a Bárka folyóirat és a Jókai Színház meghívásos pályázatán, felolvasószínházi keretek között láthatja csütörtök este a közönség. A rendező Merő Béla, a főbb szerepeket Bartus Gyula, Katkó Ferenc, Nagy Róbert, Nagy Erika és Gulyás Attila alakítják.

Vörös István úgy vélte: nagyon jó a szereposztás, a kellékek és a jelmezek megvannak, így könnyen meg lehetne rendezni hagyományos színpadi keretek között is a darabot. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben megtörténhet.

A szerző elmondta, hogy jelenleg is több művön, költőversenyt bemutató no-drámákon és rádiójátékokon dolgozik, a Baltazár Színházban készül egy előadásra, és a napokban írt meg egy 24 órás győri drámaversenyre egy új darabot.

Vörös István a kortárs dráma helyzetéről szólva megjegyezte, hogy például Berlinben egy klasszikus darab mellett szinte mindig játszanak egy kortársat is, ám Magyarországon erre kevés példa van. Véleménye szerint a színházaknak le kellene szerződtetniük egy-két kortárs írót, akitől évente-kétévente játszhatnának darabokat. “Ugyanis megbukni klasszikusokkal is lehet, de váratlan és kiugró sikert új darabbal lehet elérni, olyannal, ami még nem volt sehol korábban” – húzta alá.

Az Erős csabait kívánok! elnevezésű pályázat központi témája a 2013-ban hungarikummá minősített csabai kolbász volt. A projekt célja olyan új, színpadi előadásra szánt, műfaji megkötés nélküli, esztétikailag értékes irodalmi alkotások megírásának elősegítése volt, amelyekben hangsúlyos szerepet kapnak a több mint száz éves csabai kolbász gasztronómiai, kulturális, társadalmi tradíciói.

A pályázaton Orbán János Dénes Szabadság, kolbász, szerelem című drámája is első helyezést ért el, azt októberben mutatták be a Békéscsabai Jókai Színházban.

Hirdetés

Premier

Történelmi drámát mutat be az Újszínház pénteken

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház; a történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében pénteken láthatja először a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Bognár Péter darabját mutatja be a Katona József Színház

Kortárs író, Bognár Péter darabját mutatja be kedden a Katona József Színház a Kamrában; a fiatal szerző a színház számára írt Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című művét Gothár Péter állítja színpadra. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház

Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház: kortárs szerzők, Pintér Béla és Bognár Péter darabját tűzi műsorra. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: