Először játssza Madách főművét a Vörösmarty Színház – a produkciót rendhagyó módon négy rendező jegyz

Az ember tragédiája 1. címmel, fennállása során első alkalommal tűzte műsorra Madách Imre színművét a székesfehérvári Vörösmarty Színház; a produkciót rendhagyó módon négy rendező jegyzi.

Noha a székesfehérvári az ország legrégebbi teátrumai közé tartozik, Az ember tragédiáját eddig még sosem játszották a színpadán – idézte fel a december 1-jei bemutató kapcsán az M5 kulturális csatorna Kult30 című műsorának hétfői adásában az előadás egyik rendezője, az intézmény művészeti vezetője, Bagó Bertalan.

Mint hozzátette, a mostani feldolgozást Hargitai Ivánnal, Horváth Csabával és Szikora János igazgatóval közösen jegyzik: a négy rendező négyfelé osztotta a darabot, Madách szövege azonban így is erős kapocsként, ráadásul komoly “társulatépítő feladatként” működik – jegyezte meg.

Bagó Bertalan elárulta: a címben szereplő szám arra utal, hogy a produkció folytatását tervezik.

A teátrum négy vezető kortárs magyar drámaírót kért fel arra, hogy dolgozzák fel Az ember tragédiáját. Természetesen nem az a feladat, hogy versenyre keljenek Madách Imrével, a 19. század közepe óta azonban eltelt annyi idő, hogy érdemes legyen megnézni, mi nyomja a lelkét a mai kor alkotóinak – mondta Bagó Bertalan.

Szikora János korábban bejelentette: Az ember tragédiája 2. jelenetein Tasnádi István, Márton László, Térey János és Závada Pál dolgozik.