Elkezdődött a bérletárusítás a Szegedi Nemzeti Színház következő évadára


Elkezdődött kedden a bérletárusítás a Szegedi Nemzeti Színház következő évadára, az októberben 140 éves teátrumban 14 új bemutató várja a nézőket, akik összesen 16 bérletkonstrukcióból választhatnak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A bemutatók sora a hét Oscar-díjas brit-amerikai romantikus film, a Szerelmes Shakespeare színpadi adaptációjával kezdődik a Nagyszínházban. A vígjátékot Horváth Illés rendezésében láthatja a közönség.
A következő évadban a hagyományokat folytatva két operabemutató szerepel a műsoron: Giacomo Puccini Manon Lescaut című művét Juronics Tamás rendezi a Nagyszínházban, Gaetano Donizetti két egyfelvonásos vígoperáját, A csengőt és a Ritát Tárnoki Márk állítja színpadra a Kisszínházban.
A Szegedi Kortárs Balett a Petőfi-emlékév végéhez közeledve novemberben mutatja be a Lánglelkű című táncjátékot, melyhez a költő öt verse szolgáltatta a muníciót, a darab zenéjét fiatal, de már nemzetközi sikereket elért komponisták írták. A társulat tavaszi premierje a Fekete hattyú című balettfantázia lesz Csajkovszkij zenéjére.
Elsősorban a diákoknak szól Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyija, a Matyi elszabadul. Felújításként újra műsora tűzik Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját Toronykőy Attila rendezésében. Az évad operettbemutatójaként Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb művét, A mosoly országát játsszák Harangi Mária rendezésében. A Nagyszínházi premierek sorát Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátéka zárja.
A prózai társulat klasszikus és kortárs előadásai közül az első bemutató a 19. századi drámairodalom egyik legnagyobb alakja, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka lesz a Kisszínházban Koltai M. Gábor rendezésében. Decemberben Tárnoki Márk állítja színpadra Joël Pommerat abszurd vígjátékát, A két Korea újraegyesítését.
Szabó Magda Az ajtó című regénye 1987-ben jelent meg, azóta csaknem negyven nyelvre fordították le. A mű színpadi adaptációját sikerrel játsszák a színházak, Szegeden Barnák László főigazgató rendezésében láthatja a közönség 2024 februárjától.
Az évad magyar kortárs ősbemutatóját Fábián Péter írta, a lakáshoz jutás nehézségeiről szóló, Gazdálkodj okosan című komédiát a szerző rendezi. A színház tánckara hosszú évek után Peron-swing címmel önálló táncjátékkal jelentkezett. A produkció sikerét látva jövő tavasszal elkészítik a Gengszterek című táncjátékot, amely az 1920-as évek végi Chicagóba kalauzolja a nézőket.