Elkezdődött a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán

Elkezdődött a IX. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán, a több mint egyhetes seregszemle középpontjában a Hamlet című dráma és a szonettek lesznek, az előadásokat a közönség többféle, izgalmas feldolgozásban láthatja – közölte Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója az MTI-vel.

Az első Hamlet-bemutató pénteken lesz, a művet Bocsárdi László rendezte. A Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös bemutatóján a főszerepeket a sepsiszentgyörgyi színház vezető művészei játsszák: Hamletet Mátray László, Claudiust Pálffy Tibor, Poloniust Szakács László, Gertrudot D. Alba Annamari alakítja. A darabot szombaton és vasárnap este is láthatja a közönség – mondta Gedeon József. A bemutató előtt, délután Shakespeare-szonettek hangzanak el a várszínház kamarateremében Mándy Ildikó Társulatának előadásában. A fesztivál keretében péntektől vasárnapig a vár előtt utcaszínházi előadásokat láthat a közönség.
Hétfőn este szonettek hangzanak el a neves magyar zenészekből és afrikai énekesnőből álló W. H. együttes előadásában.
Kedden Zsótér Sándor rendezésében mutatják be a Hamletet a Színművészeti Egyetem hallgatóinak vendégjátékában a Tószínpadon, ahol a nézők rendhagyó módon a színpadon is helyet foglalhatnak. Az előadás előtt Tony Richardson Hamlet-filmjét vetítik le. Szerdán a Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékot láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatja be. Az előadás előtt Franco Zeffirelli Makrancos hölgy című filmje lesz látható.
Csütörtökön szonettek, szerelmes dalok csendülnek fel a híres angol kontratenor, Nicholas Clapton és a neves magyar énekes, Birta Gábor előadásában Purcell, Haydn, Liszt és Schubert szerzeményeiből. A két énekest a nemzetközi karriert befutott zongorista, Balog József kíséri zongorán. Csütörtökön a Robert Wilson rendezte Hamletmasina című filmet vetítik – részletezte a programokat az igazgató. A Shakespeare Fesztivál július 15-én, neves külföldi produkciók vendégjátékával fejeződik be.