Elindult az ARTista Café

Több évesre tervezett beszélgetés-sorozat kezdődött a cirkuszművészet újrapozícionálásáról. Az első ARTista Cafét júliusban tartották a Fővárosi Nagycirkuszban, a bevezető alkalomkor a zsánerszámokat vették sorra rangos szakemberek segítségével.

Útjára indult az ARTista Café. A júniusi – meghívott vendégek számára tartott – főpróba után július 6-án rendezték meg az első, nyilvános ARTista Cafét. Szép számú cirkuszban dolgozó és a téma iránt érdeklődő közönség gyűlt össze a Fővárosi Nagycirkuszban a nyitó beszélgetésre, ahol sorra vették az alapfogalmakat és a cirkuszi zsánereket. A szakterületek rangos képviselőit Fekete Péter miniszteri biztos faggatta, aki az este folyamán a moderátor szerepét vállalta magára. Vági Bence a kortárs cirkuszról, Richter József és Gabriel Arbona Moncho az állatszámokról beszélt. Vincze Tünde a levegőakrobatikába, Zboray Éva az egyensúlyszámokba, Losonczi György és Graeser József a talajakrobatikába avatott be. Greifenstein János és Eötvös Szandi a bohóc, Eddy Carello pedig a zsonglőr munkáját mutatta be.

Az ARTista Café minden alkalommal vendégül szeretné látni díszvendégként a cirkuszművészet tekintélyes alakjait, júliusban az Axt László-Axt Ibolya házaspárra vetült a reflektor fénye. Az est színészvendégei, Jordán Tamás, Németh Kristóf, Szente Vajk és Fodor Zsóka régi és közelmúltbeli cirkuszélményeit elevenítette fel, ahogy Karácsony Gergely Zugló polgármestere is. A közös gondolkozást és az emlékek felidézését Szomor György dala, Lapis Erika irodalmi felolvasásai és Négyessy Katalin gordonkajátéka inspirálta. Az est két hangos tapssal kísért produkcióval zárult, mindkettő a Fővárosi Nagycirkusz augusztus végéig futó műsorában, a Circussimo! -ban látható. Eddy Carello zsonglőrszámot adott elő: labdák segítségével dobolt. Búcsúzásképpen egy fóka jött be a porondra köszönni és integetni a közönségnek.

Az ARTista Café szeptember 7-én folytatódik, akkor a bohóc kommunikátori szerepét járják körbe Greifenstein János vezetésével. A havi beszélgetéssorozatot közel két évesre tervezik.

Az ARTista Café része a Mit neked cirkusz! programnak, amely egyszerre elemzés, vita és imázskampány. Azt vizsgálja, miként lehet társadalmilag újrapozicionálni a cirkuszművészetet. Mit jelent nekünk a cirkusz szó, mit gondolnak a művészek, az értelmiségiek, a színházszeretők és az egyszerűen csak szórakozni vágyók erről az előadóművészeti ágról. Összegyűjti a műfaj több száz éves, rangos hagyományait, és számba veszi az új, sőt a vadonatúj irányzatokat, stílusokat. Keresi a cirkuszművészet azon tartalmi elemeit, melyek bizonyíthatják: a cirkusz jóval több, mint népszórakoztatás. Gondolkozik arról, miként lehet még népszerűbbé tenni a cirkuszt, művészi rangra emelni a közgondolkodásban. A szervezők szeretnék, ha széles körben egyre inkább állandó szókapcsolattá válna: cirkuszművészet.