Eirik Stubo rendezésében mutatja be az Üvegfigurák című darabot a Nemzeti Színház


A szeretetre, a szeretet megélésének lehetőségeire és akadályaira, az emberi lélek mélységeire összpontosít Eirik Stubo rendező Tennessee Williams Üvegfigurák című darabjának új adaptációjában, amely december 16-tól látható a Nemzeti Színházban.

A norvég rendező második alkalommal dolgozik vendégként a budapesti teátrumban, 2019-ben Euripidész Médeiáját állította színpadra – olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a rendező új előadása is elsősorban az emberi viszonyokat helyezi a középpontba, a tőle már megszokott finom lélektanisággal és letisztultsággal.

Tennessee Williams darabja a törékeny emberi kapcsolatokról, az esendőségről, az elvágyódásról, a mindennapok apró, de nehéz küzdelmeiről, a kiszolgáltatottságról szól.

A közleményben idézik Ölveczky Cecíliát, az előadás dramaturgját, aki kiemelte: a színpadi mű egyik legnagyobb erénye, hogy nem titkolja az érzelmeket, amelyekről mintha megfeledkeztek volna az európai színpadokon az elmúlt évtizedekben. “Nem volt divat az érzelem” – fogalmazott, hozzátéve: éppen ezért hosszú időn keresztül nem is szerepelt sokszor ez a darab a színházakban, de az utóbbi időszakban kezdik újra felfedezni.

“Talán a pandémia is közrejátszik abban, hogy újra előkerülnek a szeretet, a közelség és egyáltalán az érzelmek kérdései” – fűzte hozzá a rendező állandó munkatársa.

Eirik Stubo rendezése a Nemzeti Színházban ennek megfelelően elsősorban nem a külsőségekre, hanem a lelki mélységek feltárására koncentrál, arra, hogyan vagyunk képesek szeretni, és hogyan megyünk el mégis sokszor egymás mellett, akárcsak a darab szereplői. Mindezt igyekszik kellő érzelmi töltettel és humorral is átitatva megmutatni, főként a színészi játék erejét felhasználva, akárcsak a korábbi Médeia-rendezésben. Ugyanakkor ahhoz hasonlóan, nagyon fontos szerepet kap színpadi adaptációjában a vizualitás és a zene.

Eirik Stubo 2015-2019-ig a stockholmi Dramaten igazgatója volt, jelenleg az oslói Det Norske Teatret rendezője, Lars Norén darabjából készült idei színpadi munkája az év előadása lett Svédországban. A Médeia és az Üvegfigurák színpadra állítását megelőzően már kétszer szerepelt vendégelőadással a MITEM-en, először 2017-ben az Amerikai Elektrát, 2019 májusában pedig az Egy nyári éj Svédországban című előadást láthatták a Nemzeti Színház nézői.

Mint a közleményben kiemelik, a norvég rendező ezúttal is a tőle megszokott visszafogott, puritán módon tálalja a közönségnek az örök és sokszor bonyolult emberi problémákat, amiben szerinte nagyon jó partnerei a magyar színészek, akikkel a nyelvi nehézségek ellenére is szeret együtt dolgozni.

A produkcióban, amelynek bemutatója december 16-án a Gobbi Hilda Színpadon lesz, Söptei Andrea, Ács Eszter, Berettyán Sándor és Herczegh Péter játszik.