Egy millió euró a cirkuszművészetért


Jelentős támogatással, 1 millió euróval segíti a kormány a magyar és a közép-európai cirkuszművészetet – jelentette be Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár illetve a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos. A Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül több pontos támogatási rendszert dolgozott ki azért, hogy megsegítsék a pandémia miatt bajba került ágazatot.

1.) Gyorssegély az utazó cirkuszoknak Állatetetésre, állatgondozásra azonnali támogatásként biztosítottak 50.000, a nagyobb cirkuszoknak 3.000, a kisebbeknek 1.500 eurót.

2.) Munka nélkül maradt artisták támogatása Az állam 30.000 eurót biztosít a szakszervezeten keresztül a munka nélkül maradt artisták segélyezésére.

3.) Telephelyhasználat A Fővárosi Nagycirkusz budapesti telephelyére befogadta az egyik Magyarországon rekedt cirkuszt teljes társulatával és sátrával, lakókocsikkal, szerelvényeivel a pandémia időszakára, díjmentesen.

4.) Nyugdíjas artisták támogatása A nyugdíjas artisták közül 15 fő havi 3.000 eurós juttatásban részesül egy évig nyugdíj-kiegészítésként, ez éves szinten több mint fél millió eurót jelent.

5.) Ellátás és próbalehetőség A Fővárosi Nagycirkuszban rekedt 6 artistacsoportnak a cirkusz ingyenesen étkezést, szállást és gyakorlási lehetőséget biztosít, gondoskodik a cirkuszban maradt lovak ellátásáról is.

6.) Online cirkusz – Cirkusz + Heti rendszerességgel a Fővárosi Nagycirkusz online cirkuszi programot sugároz a nézőinknek közösségi csatornákon.

7.) Állatetetés, állatgondozás további támogatása A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nagy mennyiségű állateledelt, takarmányt tárol, amelyből valamennyi állattal foglalkozó artista díjmentesen vihet állatai ellátására.

8.) Újrakezdés támogatása Előkészítés alatt áll egy nagyobb, 300.000 eurós segély, amely értelmében az állam egy utazó cirkusztól előre megvásárol egy-egy előadást. Ezeknek az előadásoknak a díja előre kifizetésre kerül, amelyből a cirkusz az átmeneti időben felkészülhet az újrakezdésre.

9.) Segélyvonal A Fővárosi Nagycirkusz állandó segélyvonalat üzemeltet, ahol a Magyarországon bajban lévő cirkuszok és artisták jelentkezhetnek.

10.) Hálaadó kulturális rendezvénysorozat A veszélyhelyzet elmúltával Magyarország nagyszabású hálaadó kulturális rendezvénysorozatot indít, melybe az artista társadalom aktívan bekapcsolódik.

A művészek bizakodnak, készülnek az új előadásokra, s újult erővel fogják elkezdeni az idei, rendhagyó 2020-as szezont.