Egri Kamaraopera Fesztivál – A párkapcsolati bonyodalmak a középpontban


Párterápia alcímmel a párkapcsolati bonyodalmak világába kalauzolja idén az érdeklődőket az Egri Kamaraopera Fesztivál, melyet november 21. és 24. között hetedik alkalommal rendeznek meg a hevesi megyeszékhelyen.

Szabó Sipos Máté karmester, a rendezvény művészeti vezetője a fesztivál hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az esemény eddigi hagyományait és szellemiségét követve számos izgalmas, formabontó előadást láthat majd a közönség a város több helyszínén: a Kepes Intézetben, a főegyházmegyei könyvtárban és az Eszterházy Károly Egyetemen.

Mint hozzátette, a barokktól napjaink zenéjéig számos műfajt felsorakoztató program minden korosztály számára változatos kulturális élményeket kínál, lesz madrigálopera, bábopera és termelési operett is.

Jelezte: az előadások közös nevezője, hogy valamennyi felfűzhető a “Párterápia” mottóra. Ennek jegyében az idei fesztivál alapvetően a párkapcsolati bonyodalmakról szól, ezen belül pedig híres, sőt hírhedt párokról, továbbá az önmagunkkal és másokkal vívott párharcainkról mesél – fogalmazott.

Kiemelte: az Agria Parkba tervezett, Operapláza című meglepetésprogramot követően kortárs képzőművészeti tárlattal, Duliskovits Bazil kiállításának megnyitójával indul a fesztivál, amelynek kiemelt mozzanata lesz Vizin Viktória operaénekes és Gergye Krisztián koreográfus-rendező közös alkotása .és Echo címmel, valamint a Gasztropera, amely a zene és a gasztronómia csemegéit ötvözi öt magyar étterem és borászat közreműködésével.

A négynapos esemény lezárásaként egy, az 1950-es éveket megidéző és mai köntösbe öltöztető termelési operettet láthatnak-hallhatnak az érdeklődők Boci-boci tarka címmel az Eszterházy Károly Egyetem líceumában, a Színház és Filmművészeti Egyetem harmadéves színészosztályának tolmácsolásában – mondta a művészeti vezető.

Mirkóczki Zita, Eger alpolgármestere az eseményen közölte: a város ezúttal 6 millió forinttal járult hozzá a kamaraopera-fesztivál megrendezéséhez. A seregszemle programjai olyan magas kultúrát képviselnek, amely komoly vonzerőt jelent és hosszú távon is támogatásra, megőrzésre érdemes értéke a megyeszékhelynek – fogalmazott az alpolgármester.