Dokumentumszínházi előadással emlékezik Petőfi Sándorra a nagyváradi Szigligeti Színház


Dokumentumszínházi előadással emlékezik a 200 éve született Petőfi Sándorra március 15-én a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte pénteken a teátrum.

A partiumi város magyar színháza olyan előadással szándékszik megünnepelni a jubileumi érvfordulót és az ahhoz kapcsolódó emlékévet, amely minden generáció számára élményszerűen kelti életre Petőfi Sándort, “akinek ellentmondásos és lenyűgöző személyisége, költészete, bátorsága, hazaszeretete a mai napig fényt vet ránk” – írták az MTI-nek küldött közleményben.
A természet vadvirága – Petőfi 200 című előadást Novák Eszter művészeti vezető rendezte, aki naplókból, levelekből, levelezésekből, kordokumentumokból, kortársak és az utókor megszólalásaiból és versekből dolgozott.
Az előadással a rendező történetet mesél, Petőfit, Szendrey Júliát és kortársaikat szólaltatja meg – áll a közleményben, amely szerint a produkció olyan találkozásokat, végzetszerű pillanatokat elevenít meg, amelyek nagyon is valóságossá teszik a befogadó számára Petőfi alakját.
“Kevés zsenivel találkozhatunk személyesen, ha egyáltalán megadatik, hogy találkozzunk – ez az előadás a lehetetlent kíséreli meg lehetővé tenni: egy mély találkozást Petőfi Sándorral, az emberrel” – fogalmaznak a közleményben.
Az előadás bemutatóját március 15-én tartják a Szigligeti Színház nagytermében.
Az ezt megelőző napokban a teátrum ötnapos előadássorozattal várja közönségét abból az alkalomból, hogy átveszik az egykori Transilvania mozi felújított és színházi stúdióvá alakított termét. Az új, modern játékteret március 8-án a Játék a kastélyban című előadással és pezsgővel avatják fel.
Március 9-én a Székely Csaba tragikomikus szövegéből színre vitt Bányavirágot játsszák, amelynek második részét, a Bányavakságot március 11-én láthatja a közönség.
Március 10-én a Nagyvárad Táncegyüttes új bemutatóját tartják a stúdióban. A Schmürz című kortárstánc-előadás Boris Vian A birodalomépítők című drámájára épül, Györfi Csaba alkalmazta táncszínpadra.
Március 12-én A tigrist nézheti újra az új helyszínen a nagyváradi közönség, Gianina Cărbunariu szövegét Tóth Tünde színművész vitte színpadra. A záróelőadást kerekasztal-beszélgetés követi az alternatív színházi terekről.