Direktornak ugrott be az igazgató!

A tervezettnél hamarabb mutatkozott be a zalaegerszegi publikum előtt Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház direktora. Az április végén ételmérgezés gyanújával kórházba került zalaegerszegi színész, Urházy Gábor László helyett kellett két alkalommal beugrani az Othello Gyulaházán című előadásban Vermes igazgató szerepében.

Urházy Gábor László olyan súlyos ételmérgezést kapott, hogy kórházba kellett szállítani. A váratlan betegsége miatt helyettest kellett találni, így azon a két estén a helyzetre való tekintettel a színház új igazgatója, Besenczi Árpád lépett a közönség elé. Az idő rövidsége miatt a direktor néhány esetben példánnyal a kezében játszott.

Image


„Ez egy Vis Major helyzet” – mondta a második előadás után az igazgató. „Az én ötletem volt a beugrás. Természetesen előtte egyeztettem a darab rendezőjével, Telihay Péterrel és Sztarenki Pál, színházunk vezető rendezője véleményét is kikértem.”

Mivel néhány óra alatt történt minden és gyorsan kellett cselekedni, sok idő nem maradt a felkészülésre: „Rendkívül kevés idő állt rendelkezésre! Az érdemi munka mindössze négy óráig tartott. Azonban így is eredményes volt. Meg kell, hogy köszönjem a kollegáknak, akik fantasztikusan viselkedtek. Mindenki igyekezett, akár kint a takarásban, vagy bent a színpadon szemkontaktus segítségével.”

Mint kiderült, volt már hasonló helyzetben a direktor: „Nem volt újdonság számomra, hiszen korábban már többször is megtörtént velem. Egyszer a József Attila Színházban Koltai Robi helyett kellett három nap alatt beugranom a Nebáncsvirágba, de Pécsett is fordult már elő ilyen az Az a szép fényes nap című darab esetén. Tulajdonképpen inspiráló számomra.”
Visszatérve a zalaegerszegi esethez: „Szerencsém volt, hiszen nagyon biztos volt a háttér. Egy sikeres, jó előadásba könnyebb a beugrás is. És még a táncokkal sem volt gond…”

Ferencz András