Digitális platformot szeretne az osztrák művészet- és kultúraszövetség


A koronavírus-járvány miatt szinte teljes egészében megbénult osztrák kulturális élet képviselői olyan internetes platformot szeretnének, ahol a művészek fizetett fellépési lehetőséget kapnak – áll a 2020 májusában alakult érdekvédelmi szervezet, a Művészet-, Kultúra- és Sportszövetség hétfői közleményében.

A 27 intézmény által aláírt közleményben hangsúlyozzák: a digitális csatorna nem konkurenciája szeretne lenni a közszolgálati médiumok meglévő lehetőségeinek, hanemkiegészítő esélyt szeretne nyújtani mind a művészeknek, mind a kultúrára vágyó közönségnek.

A kezdeményezők független, a művészeti érdekképviseletek által működtetett szervezetben gondolkodnak és a finanszírozást egyfelől az állami-szövetségi médiatámogatási kulturális alapból, másfelől előfizetésekből és adományokból képzelik el.

A közleményt aláírta mások mellett az Ausztriai Filmalkotók Szövetsége, a bécsi és tiroli Szerzői Érdekközösség, az Osztrák Kortárs Zenei Társaság és a Music Austria közhasznú zenei egyesület is.

A koronavírus-járvány kezdete óta – sok más országhoz hasonlóan – már másodszor szorult a kulturális élet a négy fal közé. Ugyan a múzeumok és galériák már kinyithattak az enyhítéseknek köszönhetően, a színházak, mozik továbbra is zárva tartanak, emellett a zenei és egyéb kulturális rendezvényeket elhalasztották Ausztriában.

Lehetőségeikhez képest mind az állam, mind a tartományok igyekeznek a lehető legtöbb anyagi támogatást megadni a kultúra szereplőinek, tudván, hogy az nemcsak a művészek, hanem a koronavírus-járványban megfáradt, otthonlétre ítélt, közönségnek is hasznos.