Debreceni Csokonai Színház: 363 előadás, 78 ezer néző

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum évadzáró társulati ülésén hétfőn Debrecenben.

Évadértékelőjében Ráckevei Anna leköszönő igazgató jelentős szakmai sikerként említette a nemzetközi kitekintést is nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő DESZKA Fesztivált, amely igazgatása alatt bővült a GÖRDESZKA programjával. Komoly eredményként számolt be a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program) elindításáról, valamint a MagdaFeszt létrehozásról. Az elmúlt öt év igazgatói munkájáról szólva kiemelte: céljuk az volt Gemza Péter művészeti vezetővel, hogy ütőképes csapatot hozzanak létre, s a társulatnak nemrég odaítélt Sík Ferenc-díj és a POSZT elismerései épp eredményességüket bizonyítják.

Hozzátette: a nézettség az idei évadban csaknem 80 százalékos volt. A legtöbbet játszott produkció Molnár Ferenc Játék a kastélyban (20), Örkény István Macskajáték (17) valamint Ittzés Tamás – Lanczkor A Lutherek (17) című zenés előadás volt, míg az ifjúsági korosztály körében a Rózsa és Ibolya című népmese/fantasy élte meg a legmagasabb előadásszámot (17).

A XII. DESZKA Fesztivál és az idén indított MagdaFeszt előadásait csaknem négy-négyezren látták, ami mindkét fesztivál esetében kiemelkedő, mintegy 100 százalékos nézettséget jelentett.

Papp László, Debrecen polgármestere a társulati ülésen megköszönte Ráckevei Anna eddigi munkáját, hangsúlyozva, hogy a színház nyitottabb, befogadóbb lett, közelebb került a debreceniekhez és magasabb kulturális élményt adott a város lakóinak.

Kiemelte: a következő öt év a debreceni kulturális élet fejlesztésének rendkívül fontos időszaka lesz, mivel a Csokonai Színház felújítása és a Latinovits Színház kialakításának befejezése erre az időszakra esik.

A Csokonai Színház felújításának kivitelezési munkálatai várhatóan 2020-ban kezdődnek, a következő teljes évadot még a Kossuth-utcai nagyszínházban tölti a társulat – tette hozzá megjegyezve, hogy a Latinovits Színház esetében június végén dől el a debreceni pályázatok támogatása. Az épületre már kész engedélyes tervekkel rendelkezik a város, így ha támogatási szerződést megkötik, akkor 2019-ben megindulhatnak az épület belső – több mint 3 milliárd forintos – kivitelezési munkálatai.

Papp László nagy eredménynek tartja, hogy 2020-ra Debrecen lesz az egyetlen vidéki város, amely két nagy színházzal rendelkezik.

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat az idén Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád és Rózsa László színművész, valamint Szabó K. István rendező vehette át.

Július elsejétől Gemza Péter veszi át a debreceni Csokonai Színház vezetését Ráckevei Annától, akinek a vezetői megbízatása június 30-án jár le. Ráckevei Anna Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész korábban jelezte, hogy nem vállal újabb igazgatói megbízatást, de színművészként továbbra is a Csokonai Színház tagja marad.