Maradjunk kapcsolatban!

Debrecenben megkezdődött a Deszka fesztivál

Debrecen sikertörténetének nevezte a Deszka fesztivált, a kortárs magyar drámák seregszemléjét az idei találkozó megnyitóján a város kulturális alpolgármestere hétfőn este a Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Komolay Szabolcs felidézte, hogy a fesztivál megálmodói hagyományt teremtettek, és a Deszka mára Magyarország egyik legjelentősebb színházi találkozójává nőtte ki magát.

Hozzátette, hogy a debreceni önkormányzat számára rendkívül fontos a színház fejlesztése. Jövőre elkezdődik a nagyszínház épületének komplett rekonstrukciója, és befejeződik a Latinovits Színház belső terének kialakítása.

A kulturális alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Debrecen bejelentette, pályázik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címre. Pályázatuk fontos eleme lesz a város 15-20 évre szóló új kulturális stratégiája, amelyben megkülönböztetett helyen szerepel majd a Csokonai színház és a Deszka fesztivál.

Ráckevei Anna, a színház igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Deszka megnyitója a színházi világnapra esik.

Kiemelte, hogy a 26 előadást felvonultató fesztivál nyitódarabját, Závada Pál Jadviga párnája című drámáját, a debreceni Csokonai színház produkcióját beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

A hétfő esti Jadviga-előadás előtt Kubik Anna Kossuth-díjas színművész felolvasta a színházi világnap nemzetközi üzenetét, amelyet idén Isabelle Huppert neves francia színművész fogalmazott meg a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére.

Az esti színházi megnyitó előtt a helyi Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjai hirdették a kortárs magyar drámák seregszemléjének kezdetét városszerte, performanszukat pedig a színház épülete előtt mutatták be. Délután a nagyszínház épületében Visky András erdélyi magyar író, a fesztivál díszvendége nyitotta meg a Már láttuk című sajtófotó-kiállítást.

Hirdetés

Látcső

Továbbra is Cseke Péter irányítja a kecskeméti teátrumot

Újabb öt évre Cseke Pétert bízta meg a kecskeméti Katona József Színház vezetésével a város közgyűlése csütörtöki ülésén.

(tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Háromszáz diák szavalja el a Szótatot a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Háromszáz fehérvári általános és középiskolás diák együtt szavalja el a Szózatot a Vörösmarty Színházban december 19-én, az Isten pénze című darab esti bemutatója előtt.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A Háború és békét mutatja be a Vígszínház

December 16-án, szombaton mutatja be a Vígszínház Lev Tolsztoj világhírű klasszikusát, a Háború és békét. Az előadás főbb szerepeit Király Dániel, Bach Kata, Wunderlich József, Hevér Gábor, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge alakítja, a produkció rendezője Alekszandr Bargman.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű