Csáth és démonai címmel tart online bemutatót a Vígszínház


Csáth és démonai címmel tart online bemutatót a Vígszínház; a Csáth Géza művei alapján készült darabot február 13-án, szombaton, az író születésének évfordulóján tűzik műsorra a Vígstreamház közvetítéssorozatában.

A felvételről látható előadás eredeti levelekkel, naplóbejegyzésekkel, valamint Csáth Géza irodalmi műveivel és zenéivel próbálja megidézni egy polihisztor máig ható zsenialitását – olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, Csáth Géza (1887-1919) egyszerre volt író, orvos, pszichoanalitikus, mellette festett és zenét szerzett, mindeközben a démonjaival is küzdött. Életműve hol eltűnik, hol visszatér az irodalmi köztudatba. Összetett személyisége és álomszerű motívumokkal sűrített írásai azonban a 19. és a 20. század fordulójának egyik megkerülhetetlen alakjává tették.

A Vígszínház előadása az író életén és művein túl az alkotáshoz való viszonyát és morfiummal való küzdelmét is bemutatja, valamint azt, miként reagáltak erre a körülötte élők, a családja.

Az előadás ismertetőjében felidézik, hogy Csáth Géza, született Brenner József, kamaszként már zenét szerzett, festett, írni kezdett. 14 éves volt, amikor megjelent első zenekritikája, és novellát küldött a Jövendő című folyóirat főszerkesztőjének, Bródy Sándornak. A 20. század fordulóján fejlődésnek indult Szabadkán nevelkedett, de Pestre vágyott. Apja intelmét megfogadva, a biztos megélhetés érdekében orvosnak tanult.

Az egyetem mellett írt, a Budapesti Naplóban publikált, alapításától tagja volt a Nyugatnak. Az elsők között mélyült el Freud tanaiban, a pszichoanalízist értőn használta orvosi pályája során. Egész életében rettegett a halálos kóroktól, amelyekkel már fiatalon találkozott: ötéves volt, mikor édesanyja, tizenhat, amikor kishúga meghalt. Amikor tévesen tüdőbajt diagnosztizáltak nála, beadta magának az első adag morfiumot, és kezdetét vette az önként vállalt harc a démonokkal, amelyben végül alul maradt: fiatalon, a morfium tébolyában lelőtte feleségét, majd véget vetett életének.

A Vígszínház előadásában Csáth Gézát Horváth Szabolcs alakítja, az író testvérét Csapó Attila, a fiatal Kosztolányi Dezsőt Zoltán Áron, az idősebbet Hirtling István. Olgát, Csáth feleségét Szilágyi Csenge formálja meg, Kohn Gizellát, Csáth betegét Bach Kata, az anyát pedig Gilicze Márta alakítja.