Csaknem 600 ingyenes program az Ars Sacra Fesztiválon

Több mint 100 magyarországi és határon túli településen csaknem 600 ingyenes program várja az érdeklődőket a szeptember 14. és 23. között megrendezendő a XII. Ars Sacra Fesztiválon. 

Ebben az évben tizenegy műfajban kínálnak programokat a szervezők. A szakralitást középpontba helyező programsorozat idei mottója: Tekints az égre, és lásd meg!
A fesztivál együttműködik a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel és a történelmi egyházak képviselőivel is.
“Az az öröm ért bennünket, hogy akiket meghívunk, azok minden évben visszatérnek” – hangsúlyozta Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Az idei rendezvényen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a zenélés mellett ezúttal beszél istenhitéről is, de ott lesz a rendezvényen Klukon Edit zongoraművész, valamint Boráros Imre felvidéki színművész, “aki csodálatos darabokat ad elő” – mondta a kuratóriumi elnök.
Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat nyomán jött létre. Célja a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez.
Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A képző- és iparművészeti kiállításokat, különféle műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az ARS SACRA Fesztivál rendezvényei a Klebelsberg Kultúrkúriában

  1. szeptember 12. szerda – 2018. október 7. vasárnap

Isten képére teremtve – csoportos fotókiállítás

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának tárlata. A kiállítást megnyitja Albertini Béla fotótörténész 2018. szeptember 12-én 18 órakor. Közreműködik Navratil Andrea népdalnekes. Nem véletlen, hogy a kiállítás alcímében a 2016-ban elhunyt világhírű alkotóra, Tóth Istvánra utalunk, hisz neki sikerült elénk tárni a megfoghatatlant.

Tóth István a klasszikus fotográfia egyik utolsó mestere volt, rendkívüli szakmai tudás, kompozíciós érzék teszi összetéveszthetetlenné képeit. Legsikeresebb portréja a Nehéz út volt, mely saját életének is szimbólumává vált. Páratlan kitartással juttatta el kollekcióit Ceglédről a világ valamennyi kontinensére: 52 országban több mint 2200 kiállításon bemutatott műveiért 327 díjjal jutalmazták, 1980-ban New Yorkban az Évszázad kiváló fotóművésze címet is megkapta.

Tárlatunk tisztelgő kiállítás, amely a művésznek, Tóth Istvánnak és művészeti hitvallásán keresztül az embernek állít emléket. A kortárs fotográfusok művei mellett apa-fia kiállítás is megvalósul, hiszen Tóth István és fia, Apáti-Tóth Sándor művei is a falakra kerülnek.

Kiállító fotóművészek: Apáti-Tóth Sándor, Baricz Kati, Berényi Gyula, Bécsi Imre, Chochol Károly, Csordás Gábor, Czimbal Gyula, Dömötör Mihály, Fekete István, Gál András, Hupján Attila, Ilku János, Izápi Laura, Juhász László, Kanyó Ferenc, Kozák Albert, Láng-Miticzky András, Máthé András, Módos Gábor, Molnár Ferenc, Molnár István Géza, Murvai Ervin, Papp Elek, Pethő Bertalan, Radnótzi Zsuzsa, S. Faragó Gyöngyi, Siklós Péter, Tobischka Gabriella, Török János, Urbán Ádám, Vajda János, Zsila Sándor

A tárlat díjtalanul megtekinthető október 7-ig naponta 10-18 óráig. Szeptember 15-én zárva.

  1. szeptember 18. kedd 18:00

A piaristák humora – Ars Sacra 2018

Előadó: Dr. Koltai András Pauler Gyula-díjas levéltáros, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke

Egy férfiközösség életéből — még ha az egy tanítással foglalkozó szerzetesi közösség is — nem hiányozhatnak a tréfás énekek, versek, történetek és anekdoták sem. Az együtt élő szerzetesek között ezek továbbadásának hosszú és töretlen hagyománya is biztosított volt. Az előadás a magyar piaristák háromszáz évre visszanyúló humorának helyszíneit és műfajait vesz számba, de maguktól a tréfáktól sem kíméli meg a hallgatókat.

A belépés díjtalan, regisztrálni a honlapon az esemény melletti gomb segítségével lehetséges: http://www.kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=39097

  1. szeptember 23. vasárnap 11:00

Álomkófic – a Misztrál együttes gyermekműsora

„Évek óta készültünk, hogy egy olyan lemezt készítsünk a gyermekeknek, melyben a versek eggyé válnak a dallamokkal, a dallamok a gyermekekkel, s így a költészet észrevétlenül épülhet be az életükbe. A dalokat szívből írtuk apró gyermekeknek, kisiskolásoknak, nagyiskolásoknak, kamaszoknak és mindazoknak, akik megérzik bennük a körülöttünk élő világ sokszínűségét.” A belépés díjtalan.