Cirkuszkonferencián járt Kínában Fekete Péter

Nemzetközi szakmai tanácskozáson vett részt augusztus közepén a kínai Zuhangban Fekete Péter miniszteri biztos. Az „Adj arcot a művésznek!” címet viselő felszólalása nagy tetszést aratott a Második Nemzetközi Kínai Cirkuszfesztivált előkészítő szakmai konferencián.

A videókivetítésekkel tarkított előadás újszerű témakört tárgyalt: a társadalmi üzenetek vizuális megjelenítését a művészetben. A több mint 5000 néző előtt megrendezésre került kínai cirkuszfesztiválon már használták, vetítették is a Fekete Péter felvetésén alapuló képeket.

A kongresszuson elemezések folytak az állatok cirkuszi szerepeltetéséről és védelméről is. Latin-Amerika több országban betiltották az állatszámokat már, ami hangos vitát eredményezett a fórumon. Nem kis figyelmet keltett az is, amikor elhangzott: a politika több országban is foglalkozik ezzel a témával. Többen leszögezték: a cirkuszban az állatokkal együtt élő és gyakran egy életen át együtt dolgozó, artistáknak önszerveződő módon kell élen járniuk állatvédelmi programok népszerűsítésében. A jogszabályok be nem tartóit – akár szakmán belül akár azon kívülieket -, ki kell szorítani a megmutatkozás lehetőségéből és példásan meg kell büntetni.

A nemzetközi kongresszuson rész vett Ding Wei, Kína kulturális miniszterhelyettese.

Jelen voltak a sanghaji, a zuhangi és a guangzhou-i cirkusz igazgatói, képviseltették magukat mexikói és olasz cirkuszszakértők, ott voltak a Moszkvai Nagycirkusz, a Nikulin Cirkusz vezetői, valamint számos kínai cirkuszvezető jelenléte emelte az esemény rangját.

Fekete Péter beszámolt a hazai cirkuszművészet megújításának tervéről is a kongresszus résztvevőinek, akik nagy várakozással tekintenek a magyar ötletekre, kezdeményezéskre.

Magyarországon is hamarosan fórum szól majd az állatok cirkuszi szerepeltéséről. Tavasszal indult a Mit neked cirkusz! program, ennek részeként havi rendszerességgel ARTista Café nevű beszélgetéssorozatot rendeznek a Fővárosi Nagycirkuszban, mindig egy-egy cirkuszi témát körbejárva. Az állatokról szólót november 2-án tartják.